På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

SkyddC på plats i CAR!

SkyddC RCA


RCA 09 uppställda utanför Camp Moana.

 

Nu har Totalförsvarets Skyddscentrum tagit över befälet över uppdraget i Centralafrikanska Republiken. För cirka två veckor sedan anlände de första fyra av oss till Bangui och Camp Moana för att påbörja överlämning med kollegorna från A9, innan vi övriga fem följde efter veckan därpå.

Djungeln har välkomnat oss med 38 blöta grader i skuggan och ett 30 minuter långt domedagsskyfall. Lite skillnad från de 19 minusgrader och 1,5m snö vi lämnade i Umeå.

Idag sa vi farväl till RCA 08 som efter en lång mission får åka hem till Sverige. Tack för en bra och smidig överlämning, njut av ledigheten och välkommen hem!

Vi kommer berätta om vår insats här på bloggen, så följ oss här!


Vi passade även på i karantän att bekanta oss med vapnet som mestadels används här nere. Såklart övades vapnets delars namn på franska.


Fransk fältration som åts till frukost/lunch/middag i karantän. Matsalen var en befrielse.

 


Redo för en tur ut till träningscampen Kassai med delar ur RCA 08


We’re not in Umeå anymore

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *