På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Hemåt det bär!

SkyddC RCA

Hej alla där hemma i den snöiga nord.

Om några dagar åker vi hem efter fem månader hemifrån. Tiden här i Centralafrikanska republiken har gått fort, och trots att det blir skönt att få komma hem till er finns det ett vemod i att lämna nya vänner och kollegor.

Vi har haft det bra även om oron i landet blev påtaglig den 13 januari då krigets vindar hördes även här. Rebellernas anfall mot Bangui resulterade för vår del i inställda flygavgångar och försenade hemresor för många, vilket är en bagatell i sammanhanget. Folket i det här landet har verkligen fått lära sig ”the price of life” sedan flera år tillbaka med krig mellan rebellgrupper och nu försök till statskupp. I delar av landet råder svår brist på livsmedel och sedan rebellerna stoppat alla transporter från främst Kamerun, har priserna på livsmedel ökat dramatiskt. Här i Bangui kostar t.ex. lök tre till fyra gånger mer nu än i december.

Vi kommer att sakna många av dem vi lärt känna här, inte minst de lokalanställda som alltid varit öppna och vänliga mot oss. De gör ett mycket bra jobb med underhållet av campen, städningen av våra lokaler och maten vi serveras. De har visat oss en värme som vi kommer att sakna.

Trots att vi varje dag har känt oss svettiga och kladdiga kommer vi också att sakna solen och värmen, de sköna morgnarna, de onödigt varma dagarna, men framför allt, de sköna kvällarna.

Väl mött – Snart är vi hemma.

RCA 08

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *