På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Senaste tillskottens reflektioner

SkyddC RCA

Hallå där hemma,

Efter två veckors karantän på Berga örlogsbas och negativa covid-test, flög jag och våra två tolkar, Tom och Jerry, via Paris över ett majestätiskt Sahara hit till Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui.

Framme på flygplatsen väntade tre timmar i bagageutlämningen, packade som sillar med övriga 300 passagerare och lokalbefolkning. Ansiktsmask? De sista bagaget kom givetvis i näst sista bagagekärran. (Värdet av de två veckorna på Berga sjönk som stockholmsbörsen i mars.) Väl på plats väntade ytterligare två veckor i karantän med dagliga franska fältransoner.

Den första dagen ute ur karantän var en befrielse. Att få äta fräsch grönsallad till maten var verkligen efterlängtat. Introduktionen började med en rundvandring ledd av Marcus och fortsatte med att respektive chef tog över ansvaret för sin personal.

Camp Moana, som är EUTM:s del av en större camp, är nybyggd och fräsch. Maten som serveras är riktigt bra och ger ingen anledning till hemlängtan. Fukten kan dock vara besvärande trots luftkonditionering. Kläderna känns nästan blöta på morgonen och elektroniken har det inte helt bekymmersfritt.

Marcus och Fredrik som varit här sedan i juni har gjort ett bra jobb med flytten från den gamla campen. De har lyckats ordna vårt gemensamma svenskutrymme Valhall till ett trevligt och funktionellt ställe för oss att träffas på på kvällarna. Där finns böcker, spel, TV, kylskåp och en kaffemaskin.

Allt gott, Peter CO RCA08, Bangui

 

Team Viking och Odin vid pennan,

Dessa två teamnamn är sedan tidigare kända här i CAR tack vare alla svenskar som varit här före oss och utbildat. Både på den militära campen Kassai (där vi tillbringar våra dagar) och även utanför affärer i staden Bangui får vi ofta höra människor ropa ”Odin” eller ”Viking” efter oss. Vi upplever att den största faran är att ta sig från punkt A till punkt B i trafiken, där synen på omkörningar, lastsäkring och fordonsskick är lite annorlunda än hemma. Det som skulle ses som ett skräckexempel i Sverige är normalbilden här (bifogar några vackra exemplar).

ett milt fall av hur trafiken är.

Det är sällan vi upplever så här lugn trafik.

varje del av fordonet går det att lasta på

Bara liiiite till... det går bevisligen alltid att lasta mer!

Dagarna här går rätt fort, vi stiger upp, äter frukost och åker ut till Camp Kassai en hel eller halv dag, innan vi åker tillbaka ”hem”. Väl hemma på camp Moana går vissa och gymmar medan andra spelar tv-spel, sen är det väldigt nära läggdags. Vi har nu gått in i det så kallade ”tredje mandatet” vilket innebär att vi nu, till skillnad från våra föregångare som har utbildat FACA (Forces Armées CentrAfricains, den nationella armén) soldater och deras instruktörer.  Vår uppgift är istället att följa upp och mentorera FACAs nya instruktörer under FETTA (rekryrernas grundutbildning). Vi bistår med allt från utbildningsmatriel och extra instruktörer till mentorering. Vår stora utmaning är att förbättra samverkan mellan chefer och instruktörer samt att instruktörerna ska få eget handlingsutrymme.

Vädermässigt så känns 30 grader väldigt varmt då luftfuktigheten är betydligt högre här än i Sverige. Regnperioden är snart slut så vet vi inte riktigt vad vi ska förvänta oss men vi anar att det kommer vara varmare än vad ni hemma i Sverige får uppleva under denna period av året. Majoriteten av oss saknar verkligen kyla och snö!

Den tid som vi inte spenderar på Kassai eller i sängen spenderas oftast i baren som finns inne på campen eller i Valhall. Eftersom att Marcus som nu har åkt hem utlovade bilder på sällskapsutrymmet Valhall, så förser vi er med ett kollage nedanför.

 

Ha det fint där hemma, vi tänker ofta på er!
Varma och mycket fuktiga hälsningar,
Team Odin och Viking

 

PS. Göteborgarna i gruppen undrar vad det kostar att gifta sig i Feskekôrka?
Flera lax, fast en kan förlova sig för en röding.

Då vi haft flera i kontigenten som fyller år på rad så har balongerna fått stanna kvar

Födelsedagarna har avlöst varandra här nere, varvid vi har sparat ballonger mellan firandena.

Självklart ska Hans Majestät ha sin plats på väggen.

Ovan: Hans Majestät, Konungen har självfallet en givet plats i vårt sällskapsrum.

Vinterhörnan

Nedan: Denna hörna kallas vinterhörnan, kan ni gissa varför?

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

1 kommentar

  • Nyfiken 11 januari 2021 17:41

    Den där tavlan med olika frisyrer. ÄLSKAR DEN!!! vem kan det vara som har beställt den?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *