Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flytten går – hej och hå!

SkyddC RCA

Så är det – vi har bytt adress här i Centralafrikanska republiken inom EUTM RCA. Efter flera år av spekulationer, planerade, ännu mer planerade, väntan och till sist en pandemi är vi nu äntligen på plats på vår nya camp. Det är en ”camp i campen”, en del av den franska stora campen M’POKO. Vår camp heter (fortfarande) MOANA och vi befinner oss nu i anslutning till flygplatsen i BANGUI.

För mig och Fredrik är det lite som att komma hem då det var här vi tillbringade våra 21 första dagar i Afrika – i karantän. Allt är, som sig bör, nytt ljust och fräscht. Våra kontor är fina. Fredrik och OTP-gänget håller till i sin ”containerby” med EDP och SAP (de tre utbildningsdelarna; operation, education och strategic) och jag i HQ-byggnaden. Det enda som fortfarande är lite ”skakigt” är datorerna med nätverk. Men, ingen direkt begränsning.

Alla ni som har flyttat vet att det alltid råder ett (organiserat?) kaos innan alla bitar faller på plats. En stor anledning till att flytten genomdrivits just nu är att den avgående generalen vill ”lämna över” en fin anläggning till sin efterträdare – fullt förståeligt, och skönt att det äntligen blev av. Men, arbetet har inte varit lätt. Flytten planerades av tidigare rotationer och har genomförts av oss. En riktigt ”mardrömsstart” för logistiksektionen i staben, med i princip bara nykomlingar. Flytten var dock väl planerad men planerna hade legat i ”malpåse” sedan COVID-19 kom. Då slog det stopp i bygget av nya campen och flyttplanerna fick skjutas på framtiden. Men nu är vi här och jag tycker att det har gått över förväntan. Själva flytten gjordes (i huvudsak) på en vecka, stundtals före tidsplan med den lokala entreprenören. Alla möbler, utrustning, kartonger var noga uppmärkta. Alla har flyttas med – till och med skurmoppen!

Med Ugangui och Kongo i ryggen.

Med Ubangui och Kongo i ryggen.

 

Containrar från paradplan flyttas!

Containrar från paradplan flyttas!

Fortfarande pågår en del byggnationer. Bland annat så är den byggnad där vi ska ha vårt nationella rum (VALHALL) inte klar. Vi har haft tur, att som en av fyra nationer få en tilldelad yta att ha för rekreation och kunna umgås tillsammans. Vi återkommer med bilder på VALHALL när vi har flyttat in.

Luften här är mycket bättre än på gamla campen UCATEX och det är inte lika trångt. Mer avstånd mellan byggnader vilket skapar rymd! Huvuddelen av området är belagt med betong eller grus, men fortfarande är den röda sanden högst närvarande, inte minst när det regnar och det blir härligt kladdigt både här och där.

Vår verksamhet sedan förra inlägget varit i princip varit att planera för flytten, flytta, komma på plats och efterarbete på plats på nya campen. Okej, lite roligt har vi också haft. Undertecknad harhunnit fylla år och när födelsedagshälsningarna från överordnande chefer i Sverige uteblev fixade Fredrik överraskningsfika – mycket uppskattat! Att jag dagen efter fick ansöka om att genomföra, och tillse betalning för, mitteget överraskningsfika är en annan historia… Det var ändå lika välkommen!

Födelsedagskalas på bästa sätt! Tårta, dricka och svenskt godis. Tack Fredrik!

Födelsedagskalas på bästa sätt! Tårta, dricka och svenskt godis. Tack Fredrik!

Eftersom även vi inom EUTM RCA måste lära oss att leva med pandemin så är det nu beslutat om att starta upp welfaremöjligheterna för oss. Än så länge i begränsad skala men vår bar är dock öppen som vanligt. Ett antal restauranger på stan är nu godkända för att åka och äta på under veckoslutet. Jag och Fredrik tog den möjligheten för någon vecka sedan. Fantastiskt skönt med miljöombyte. Kan dock meddela att maten inne på campen i den nybyggda matsalen är riktigt bra – ”starters”, sallad, ostar, efterrätt, frukt mm. I det perspektivet går det ingen nöd på oss.

Men kanske det bästa – vi behöver inte bära munkskydd längre när vi är ute, förutom när vi inte kan säkerställa ”social distansering”.

Allt för nu – som vanligt uppmanar vi till glada kommentarer och hejarop här nedan. Kom igen!

/Marcus, CO

 

God mat – brickan blir full!

God mat – brickan blir full!

 

Idag är det Brasiliens nationaldag. Här är nya paradplanen med den Brasilianska flaggan hissad. Dagen inleddes med en militärparad för att dels hedra de franska militärer som dog i helgen i Mali samt att ”salutera” Brasilien.

Igår är det Brasiliens nationaldag. Här är nya paradplanen med den Brasilianska flaggan hissad. Dagen inleddes med en militärparad för att dels hedra de franska militärer som dog i helgen i Mali samt att ”salutera” Brasilien.

 

I ett hörn av campen har vi vår barequearea. inte irodningställd än, dock. I bakgrunden syns byggarna som håller på att sätta in fönster i nya VALHALL.

I ett hörn av campen har vi vår barbequearea, inte helt iordningställd än, dock. I bakgrunden syns byggarna som håller på att sätta i fönster i nya VALHALL.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 170 personer från flera europeiska länder. Insatsen inrättades som stöd till den nationella armén. Sverige bidrar med högst 15 personer. Bidragets huvuduppgift är utbildning och omfattar planering, genomförande och uppföljning av en infanteribataljon. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning, men fokus läggs också på att utbilda på plutonsnivå.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *