På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

RCA 08 nu i BANGUI

SkyddC RCA

Då har dagen kommit som vi längtat efter.
EUTM RCA 08 ”förpatrull” är nu här nere och har gått in i sin av de Centralafrikanska republikens myndigheter anvisade tre veckors karantän. Sen vår sista korta uppdatering på veterandagen har vi haft äran att fira nationaldagen då vi också blev medaljerade med såväl EU´s insatsmedalj som medaljer från Presidenten här nere.

Den 6 juni vajade vår vackra flagga här nere mitt i Afrika.

Stolta delar ur RCA 07 med medaljer från EU samt presidenten här nere!

Då missionströttheten nu börjar ”krypa fram” har vi kunnat bryta av vardagen med att hedra Italienare och Portugiser vid deras nationaldagsfiranden. Tårta, lite Eros i högtalarna samt en liten iskall LIMONCELLO kan vi avslöja att Italienarna stod för. Själva bjöd vi på ABBA, AVICI lite lokal ”MJÖD” samt svensk natur som förevisades i gemensamhetsutrymmena (dvs baren) under kvällen den 6 juni. Av Portugieser så blev vi överaskade med den något otippade ingridiensen TORSK I deras traditionella matkultur. Förutom dessa ”off duty” verksamheter är det jobbet att hantera och förbereda materielöverlämning, inventering och allt annat som behövts göras inför överlämningen till våra efterföljare. Rapporter skall påbörjas, erfarenheter dokumenteras samt stilla avtackande av kamrater från bla Frankrike och Spanien som nu åker hem är också prioriterade verksamheter som vi sysselsätter oss med.

RCA 08 har landat och ska tillbringar sina första tre veckor i karantän ute på den planerade nya EU Campen.

Det var med glädje vi i torsdags kunde (i en ”mtrl sluss”) överlämna såväl lite militär utrustning samt övrigt som gör livet uthärdligt i karantänslägret. Nu har förpatrullen landat och vi känner att inte bara lagret av malariaprofylax börjar närma sig slutet utan även dagarna i denna mission, för denna gang är väl bäst att tillägga. Midsommar firandet fick gå på sparläge men lite fägring på ”vårt bord” till köttfärsröran som serverades till lunchen  så förgyllde vi denna måltid och fick en del frågor från nyfikna missionskamrater.

Till våra kamrater som landat säger vi VÄLKOMNA, till er där hemma SES SNART och till alla ni som hjälpt och stöttat oss här nere i ”pilens spets” sager vi TACK, nu har ni bara uppgiften att få hem oss kvar.

MVH CO SWECON 07 EUTM RCA

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *