Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Strandade I AFRIKA

SkyddC RCA

Då har EUTM RCA 07 nått drygt halvvägs in i denna underliga missionen, träningsteam ODIN och undertecknad skulle suttit på leaveplanet för att återvända till AFRIKA efter välförtjänt ledighet. VIKING borde varit här nere i den nu 40 gradiga värmen och med förnyad energi drivit bra utbildning med den Centralafrikanska Republikens Armé. Våra duktiga tolkar som hjälpt oss skulle roterat hem efter att ha avsluta sin tjänstgöring med oss och deras ersättare skulle skolats in men..... tydligen har en fladdermus velat annat!

Träningsteam ODIN sprider svensk kultur!

För att motverka total depression har vi skrattat mycket åt eländet, en enstaka Afrikansk kvälls öl i baren avnjutits och några extra träningspass i gymmet producerats. Träningen för den Centralafrikanska Republikens Armé är inställd på obestämd tid i ett gemensamt beslut från missionen och myndigheterna här nere. Vi följer med oro rapporteringen från fosterlandet men försöker att hålla det på en armlängds avstånd. Som tur är kan man väl konstatera att vi soldater är ganska vana att inte kunna styra över skeendet själva utan en hög grad av acceptans för att ”gilla läget” finns hos gänget här nere. Detta trots alla mail som studsar mellan min dator och Arméstabens burkar där hemma .

 

Vi har tak över huvudet, mat för dagen, möjligheter att kommunicera med anhöriga på daglig basis och är inte drabbade av ”toapappers hamstrare”. Bekymmer som inte överstiger att ketchupen är slut och att våra missionskamraters oförmåga att prata engelska ofta överstiger vår dito i det franska språket känns ändå överkomliga. Vi hanterar helgerna med att fortsätta beställa hämtpizza, på väl kontrollerade restauranger, eller köra grillafton för att skapa skillnader på vardag och helg. Påskhelgen firade vi tex med en rejäl grillafton där såväl välmarinerad fisk som oxfilé avnjöts i gemenskap. Detta efter att godisintaget nått den vanliga traditionella svenska påskninvån., en dryg tvåtimmars Quiztävling genomfördes i VALHALL som vårt nationella samlingsrum heter enligt gammal missionstradition. Självklart fick vi yrkessoldater rejält stryk av våra militärtolkar. Vi upprätthåller stridsvärde och hygien genom att träna och följa våra medicinmänns råd, alkogel används oftast på händerna men i avsaknad av tändvätska till grillen så kan vi mer utnyttja denna produkt. Vi är redo att lösa huvuduppgifterna så fort som läget, myndigheterna tillåter oss, även om det ser avlägset ut i skrivande stund.

Så här glad blir man när det är dukat till påskfika.

Ta hand om er där hemma så ska vi fortsätta ta hand om varandra här nere, en särskild hälsning från oss och övriga Europeiska missionskamrater till träningsteam VIKING som sitter fast hemma i SVERIGE.

MVH/RLtW

BANGUI 16APR20

CO SWECON

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 170 personer från flera europeiska länder. Insatsen inrättades som stöd till den nationella armén. Sverige bidrar med högst 15 personer. Bidragets huvuduppgift är utbildning och omfattar planering, genomförande och uppföljning av en infanteribataljon. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning, men fokus läggs också på att utbilda på plutonsnivå.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *