På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Strandade I AFRIKA

SkyddC RCA

Då har EUTM RCA 07 nått drygt halvvägs in i denna underliga missionen, träningsteam ODIN och undertecknad skulle suttit på leaveplanet för att återvända till AFRIKA efter välförtjänt ledighet. VIKING borde varit här nere i den nu 40 gradiga värmen och med förnyad energi drivit bra utbildning med den Centralafrikanska Republikens Armé. Våra duktiga tolkar som hjälpt oss skulle roterat hem efter att ha avsluta sin tjänstgöring med oss och deras ersättare skulle skolats in men..... tydligen har en fladdermus velat annat!

Träningsteam ODIN sprider svensk kultur!

För att motverka total depression har vi skrattat mycket åt eländet, en enstaka Afrikansk kvälls öl i baren avnjutits och några extra träningspass i gymmet producerats. Träningen för den Centralafrikanska Republikens Armé är inställd på obestämd tid i ett gemensamt beslut från missionen och myndigheterna här nere. Vi följer med oro rapporteringen från fosterlandet men försöker att hålla det på en armlängds avstånd. Som tur är kan man väl konstatera att vi soldater är ganska vana att inte kunna styra över skeendet själva utan en hög grad av acceptans för att ”gilla läget” finns hos gänget här nere. Detta trots alla mail som studsar mellan min dator och Arméstabens burkar där hemma .

 

Vi har tak över huvudet, mat för dagen, möjligheter att kommunicera med anhöriga på daglig basis och är inte drabbade av ”toapappers hamstrare”. Bekymmer som inte överstiger att ketchupen är slut och att våra missionskamraters oförmåga att prata engelska ofta överstiger vår dito i det franska språket känns ändå överkomliga. Vi hanterar helgerna med att fortsätta beställa hämtpizza, på väl kontrollerade restauranger, eller köra grillafton för att skapa skillnader på vardag och helg. Påskhelgen firade vi tex med en rejäl grillafton där såväl välmarinerad fisk som oxfilé avnjöts i gemenskap. Detta efter att godisintaget nått den vanliga traditionella svenska påskninvån., en dryg tvåtimmars Quiztävling genomfördes i VALHALL som vårt nationella samlingsrum heter enligt gammal missionstradition. Självklart fick vi yrkessoldater rejält stryk av våra militärtolkar. Vi upprätthåller stridsvärde och hygien genom att träna och följa våra medicinmänns råd, alkogel används oftast på händerna men i avsaknad av tändvätska till grillen så kan vi mer utnyttja denna produkt. Vi är redo att lösa huvuduppgifterna så fort som läget, myndigheterna tillåter oss, även om det ser avlägset ut i skrivande stund.

Så här glad blir man när det är dukat till påskfika.

Ta hand om er där hemma så ska vi fortsätta ta hand om varandra här nere, en särskild hälsning från oss och övriga Europeiska missionskamrater till träningsteam VIKING som sitter fast hemma i SVERIGE.

MVH/RLtW

BANGUI 16APR20

CO SWECON

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *