På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Bouar, Sector West

SkyddC RCA

Bouar, Sector West. Dag 59 i Afrika.

Huvudelen av team Odin fick en rivstart i Afrika, då de landade in på fredag kvällen för att på tisdag morgon transporteras upp till Bouar. Det kan tyckas vara gott om tid att förbereda sig, men ska man genomföra introutbildning, flytta mellan tillfälliga boenden samtidigt som man pga. platsbrist har ca. 8 kollin (145kg) med utrustning, utspridda på hela campen. Med andra ord blir det genast en utmaning att lyckas packa om det man tror sig behöva under de kommande 8 veckorna i 2 väskor…

Tisdag morgon rullade konvojen ut från Camp Mona/ UCATEX i Bangui med destination Bouar. En resa som sades ta ungefär 9h (medräknat 2 raster om tio minuter och en lunch om 20 min). Hela Team Odin hade ”förmånen” att sitta i bak i en större TLC med britsar, tillsammans med en hel del annan utr. Efter en 14 timmars marsch och ett otaligt antal liknelser mellan betonggolvet från SERE-utbildningen och britsarna i en TLC var vi slutligen framme i Bouar.

Campen i Bouar (Bed Bouar) består av 12 st. tält på en ca. 40X70 m yta i hörnet av en FN-Camp. Den bemannas av ett 40-tal personer, varav huvudelen består av en pluton främlingslegionärer, ett par fransmän från Armén, samt 4 svenskar.

Skillnaden mellan livet i Bangui och Bouar är att det upplevs lite mer spartansk, men ändå rymligare och friare i Bouar. Möjligheterna till welfare är dock väldigt begränsade, men det är ändå lättare att ta sig ut i omgivningen och det sticker inte i ögonen pga. all brandrök. Så vi trivs bra här.

Till skillnad från Camp UCATEX i Bangui, där det pratas relativt mycket engelska så är primärspråket här franska, något som vi svenskar gör allt vi kan för att ändra (har fått vissa av fransmännen att öva engelska på lunchen/ siestan, och jag franska).

Vi skickades hit för att mentorera en NCO-utbildning. Planen var att den skulle börja omgående veckan vi kom upp. Jag kan bara konstatera att ”En plan håller tills den får kontakt med verkligheten”, är än mer tydligt i RCA än hemma på kaserngården.

Det började med att vi inte hade några instruktörer att mentorera, när vi väl fick dem hade vi inga elever, sen inga lastbilar att transportera hit dem med, därefter inget drivmedel, ingen mat, ja listan kan göras lång.

När väl instruktörerna kom, så passade vi svenskar på att repetitions- och kompletteringsutbilda dem vi skulle mentorera, det första ämnet vi fick var karttjänst, vilket passade bra för ett par eldledare och en avdankad orienterare.

Så tre veckor efter plan kom slutligen utbildningen igång.

Terrängrek

Utbildningen som vi mentorerar började med två kärva veckor för rekryterna, där de tältade utanför staketet och ”bröts in”( det var inte många teorilektioner där det inte fanns inslag av gamnackar i bänkraderna). Det hela avslutades med en fin ceremoni där vi närvarade. Vi fick då också reda på att den utbildning som de nu genomför inte har genomförts på 10 år.

 

Teorilektion

Nu är vi inne på utbildningsvecka 5 och utbildningen fortskrider. Fredrik har tillsammans med den franska läkaren och en stridssjukvårdare från Legionen skakat fram en stridssjukvårdarutbildning för 2 instruktörer som sen skall utbilda plutonen.

 

”Svenskar är inte lika söta som Fransoser”.
Det råkade vara ett litet vattenhinder. Det blev genast köbildning vid den ”torra” pasagen.

Två gånger i månaden genomförs det en gemensam löptur utanför campen, vilket är en uppskattad tillställning. Senast vi sprang vart även FACA inbjudna. Man trodde att de kanske skulle röra sig om ett 20-30 tal afrikaner som skulle ansluta efter vägen, vi blev samtliga rätt förvånade när det stod två kompanier uppställda och väntade på oss. Styrkan växte från ca. 30 till nästan 200 löpare. Det var en rolig och rätt mäktig upplevelse att springa tillsammans med dem, då det sjungs, dansas och spexas över tiden.

Löpmässigt är vi ändå bortskämda i jämförelse med Bangui, då man kan få ihop ett 2 km långt varv genom att kryssa runt på FN-campen.

Avslutande uppställning efter löptur med FACA.

Trots att fransmännen är……. väldigt franska, har våra kollegor tagit väl hand om oss och det är ett vänligt klimat där man skakar hand och ”fistbumpar” i parti och minut.

Fritiden är mer begränsad till campen vilket gör att det är rätt naturligt att umgås. Fredagkväll är det FN-pub. Lördagar brukar det turas om att grillas nationsvis (fastän det på pappret bara är fransmän och svenskar här, så finns det ca. 10 nationaliteter gömda i Främlingslegionen), svenskgrillningen var uppskattad, annars har man möjlighet att bli duktig på petanque (boule), som verkar vara någon sorts fransk nationalsport.
Svenskarna är fortfarande obesegrade i det egenhändigt tillverkade kubbspelet.
Söndag är vilodag, då tar de flesta tillfället i akt att sova, träna, och veckan avslutas med Söndagspizza i matsalen.

/

Wilsan C TT Odin / Bouar

 

 

Utvärdering efter genomfört utbildningspass

  Legionärerna provar våra vapen.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *