På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Tiden går

SkyddC RCA

Då har vi äntligen börjat landa in här nere, cheferna har varit nere i lite drygt fem veckor och soldaterna fyra. Värmen börjar bli mindre jobbig, och man börjar vänja sig vid den dagliga brandlukten och sotpartiklarna i luften. Tiden går snabbt, veckorna är relativt lika, Pizzamåndag i matsalen, jobb hela veckodagarna, paraduppställning på lördagsmorgonen, sen är det snart pizzamåndag igen.

Den svenska kontignenten har blivit delad på två, ODIN med Fj Sandberg i spetsen skickades upp till Bouar, för att under ca 8v mentorera en gruppchefsutbildning.
Min grupp, VIKING, stannar här i Bangui än så länge, förhoppningsvis får även vi prova på Bouar i framtiden.

Chefen Wilhelm i mitten, instruktörerna Erik och Fredrik på flankerna, Bouar RCA

 

Utbildningen har nu dragit i gång på riktigt här i Bangui, förra veckan börjades en 14 veckor lång kompaniutbildning. Syftet är att höja krigsdugligheten på ett kompani som senare skall skickas norrut i landet. Tyvärr är utbildningsstarten försenad 3 veckor och vill det sig illa innebär det att vi bara får 11 veckor att utbilda soldaterna på. Men detta får tiden utvisa, här nere kan beslut ändras varje kvart och nya styrningar kommer lite då och då.
Men just nu har vi träning och trupp, det är kul!

VIKING har genomfört inryckningstester med ett kompani, totalt 4 plutoner. Gustav och Freja renskriver resultat

 

Gustaf och Freja instruerar och kontrollerar siktbild, anläggning och avfyrningsteknik.

Chefen för VIKING provar brännbollsracket vi gjort, vi kommer samla övriga träningsteam och spela när vi får tid över.

 

Livet på campen bjuder på endel spännande djur, ödlor i mängder och en och annan skalbagge modell större.
Tack vare torrperioden så är det än så länge inte mycket myggor, på 5 veckor har jag kanske sett 15st, varav dom flesta har avslutat livet tidigt, och fått ett bett, men det kan ha varit något annat än en mygga.

Sjukdomsmässigt så har det varit okej, lite skrapsår och risiga magar, men inget värre än så.
Överlag så mår vi väldigt bra.

Varma hälsningar, i dubbel bemärkelse Fj Andreas Söderström C VIKING

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *