På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ingenjörutbildning

SkyddC RCA

Bara mo och välkomna till ännu ett underbart inlägg att läsa med uppspärrade ögon.

Utbildning i minlinje.

Under två veckors tid har vi förtjänstfullt utbildat ingenjörsoldater i fördröjande fältarbete samt fältarbete för rörlighet. Det kan väl inte bli bättre med ingenjörer som utbildar ingenjörer i djungeln. Vi har bland annat utbildat i minlinje och minruta, minspaning, faskinövergång, utbyggnad av terrängstråk och minpikning. ”En faskinövergång? Vad är det?”, undrar säkert många. Det är en metod för att kunna köra över djupare diken och avbrott, med hjälp av ihopbundna knippen av trä. Hemma använder vi helst björk pga sin flexibilitet, men det visade sig att bambu, som växer vilt här nere  fungerar alldeles utmärkt. Bambu är starkt och finns att hitta lite överallt djunglen. Slutresultatet  är så vackert att man, under jubel från centralafrikanska ingejörsoldaters hurrarop, får torka en tår från sin solbrända kind.

Här byggs knipperna ihop med ståltråd.

 

Att utbilda FACA är lika spännande varje gång. Matrielbristen är stor och man måste vara påhittig och fantasifull när utbildningarna ska planeras och genomföras. Två tegelstenar blir med lite fantasi en stridsvagnsmina och fyra bambukäppar i en rektangel får simulera en bil, men för oss ingenjörer är ingenting omöjligt. Och det faktum att det är fruktansvärt roligt att utbilda i ingenjörkonst i Afrika, hjälper en del. Soldaterna hungrar efter kunskap som barn efter godis. När de får möjlighet att ställa egna frågor flyter de ofta iväg till något som inte har med utbildningen att göra. När de har börjat ställa frågor, är det svårt att få gruppen att behålla fokus på dagens ämne – soldaternas fantasier, föreställningar och ”tänk om...-scenarion” får ofta för stort utrymme.

Faskinövergången provas.

Ingenjörplutonerna som vi utbildat har verkligen uppskattat utbildningen och de har jobbat på bra för det mesta, men när det regnar gör sig materielbristen återigen påmind då de inte blivit tilldelade regnkläder. De bekostar uniformerna själva och håller sig därför gärna inomhus. Som tur är har det inte regnat så mycket under utbildningspassen de senaste veckorna.

Vi hade gärna gett dem mer utbildning, men trots att utbildningen bara omfattade två veckor kan vi konstatera ett gott utbildningsreslutat.

Genomgång hur man bygger ett liggvärn.

Med det sagt önskar vi er alla hemma i kalla Sverige en trevlig dag.

À tout à l’heure !

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *