Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ingenjörutbildning

Ing 2 Info

Bara mo och välkomna till ännu ett underbart inlägg att läsa med uppspärrade ögon.

Utbildning i minlinje.

Under två veckors tid har vi förtjänstfullt utbildat ingenjörsoldater i fördröjande fältarbete samt fältarbete för rörlighet. Det kan väl inte bli bättre med ingenjörer som utbildar ingenjörer i djungeln. Vi har bland annat utbildat i minlinje och minruta, minspaning, faskinövergång, utbyggnad av terrängstråk och minpikning. ”En faskinövergång? Vad är det?”, undrar säkert många. Det är en metod för att kunna köra över djupare diken och avbrott, med hjälp av ihopbundna knippen av trä. Hemma använder vi helst björk pga sin flexibilitet, men det visade sig att bambu, som växer vilt här nere  fungerar alldeles utmärkt. Bambu är starkt och finns att hitta lite överallt djunglen. Slutresultatet  är så vackert att man, under jubel från centralafrikanska ingejörsoldaters hurrarop, får torka en tår från sin solbrända kind.

Här byggs knipperna ihop med ståltråd.

 

Att utbilda FACA är lika spännande varje gång. Matrielbristen är stor och man måste vara påhittig och fantasifull när utbildningarna ska planeras och genomföras. Två tegelstenar blir med lite fantasi en stridsvagnsmina och fyra bambukäppar i en rektangel får simulera en bil, men för oss ingenjörer är ingenting omöjligt. Och det faktum att det är fruktansvärt roligt att utbilda i ingenjörkonst i Afrika, hjälper en del. Soldaterna hungrar efter kunskap som barn efter godis. När de får möjlighet att ställa egna frågor flyter de ofta iväg till något som inte har med utbildningen att göra. När de har börjat ställa frågor, är det svårt att få gruppen att behålla fokus på dagens ämne – soldaternas fantasier, föreställningar och ”tänk om...-scenarion” får ofta för stort utrymme.

Faskinövergången provas.

Ingenjörplutonerna som vi utbildat har verkligen uppskattat utbildningen och de har jobbat på bra för det mesta, men när det regnar gör sig materielbristen återigen påmind då de inte blivit tilldelade regnkläder. De bekostar uniformerna själva och håller sig därför gärna inomhus. Som tur är har det inte regnat så mycket under utbildningspassen de senaste veckorna.

Vi hade gärna gett dem mer utbildning, men trots att utbildningen bara omfattade två veckor kan vi konstatera ett gott utbildningsreslutat.

Genomgång hur man bygger ett liggvärn.

Med det sagt önskar vi er alla hemma i kalla Sverige en trevlig dag.

À tout à l’heure !

Officiell blogg

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 170 personer från flera europeiska länder. Insatsen inrättades som stöd till den nationella armén. Sverige bidrar med högst 15 personer. Bidragets huvuduppgift är utbildning och omfattar planering, genomförande och uppföljning av en infanteribataljon. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning, men fokus läggs också på att utbilda på plutonsnivå.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *