På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Snart halvvägs…

SkyddC RCA

Hej på er allihopa! Familj, släkt och vänner och alla nytillkommna.

Välkommna till oss här på RCA 06!

Senast ni hörde från oss hade det sprungits halvmara i den afrikanska hettan, men det var Odins tokerier, nu är bägge teamen och därmed samtliga svenskar åter i Bangui!

Livet i tropikerna flyter på och rutiner har satt sig, arbetsuppgifterna har i stort fastställts och blivit tydligare fram över.

Annars då?

Jo, för er köttätare där ute kommer ni bli överlyckiga att få höra att vi hittat den finaste köttbiten i hela Bangui, grillad, mör och serveras med en hemgjord pepparsås, potatis och sockerärtor!

Saknaden av Sverige gör sig då och då påmind, men efter mycket snack om kebabrullar, svensk fotboll, A-traktorer och snöskotrar/motorcyklar, så är vi överens om de tre saker vi saknar mest:

  • FAMILJ OCH VÄNNER!
  • 09:00 fikat på soldathemmet i Eksjö.
  • Trafikregler i allmänhet, och högerregeln i synnerhet!

Men vi har blivit lovade en kommande mangosäsong, så med stor sannolikhet så kan vi nog stilla vårt fikabegär!

På tal om något helt annat, så har soldatrummet gått från ett vanligt soldatrum till ett av de bästa rummen på campen (trots dess odör). Man kan göra mycket med en bit lakan, en projektor och lite påhittighet från en svensk ingenjörsoldat. SF BIO släng dig i väggen!

Vi har även firat ett Franskt slag, Sidi Brahim. Det var ett slag År 1845 i Algeriet, Fransmännen firar varje år soldaternas tapperhet och mod vid detta slag. Här i Bangui firades dagen med en tävling med olika grenar tex chins, basket, fotboll man välte lite däck för att sedan avsluta allt med en stafett. Sedan bjöds det på god mat.

UPDATE:

För alla er som legat sömnlösa över Odins stridigheter med Baggen.

De är nu stridspaus och Odin återhämtar sig och mår bra. Baggen har vi inte sett på ett par dagar så vi kan inte ge upplysningar om dess onda planer.. Mer om detta nästa blogginlägg!

 

Ha det gott!

 

Alexander

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *