Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ett halvmaraton bland bananer och mango!

Info A 9 RCA

Hej igen! Nu är det dags att uppdatera läget från djungeln. Då det var ett tag sedan förra inlägget har det hänt en del. Lördagen den 31 augusti var team ODIN och sprang halvmaraton på Camp M’poko, en FN-camp inte långt från vår egen.

Maratonet var mäktiga 21km, ett stenkast tänker kanske vissa. Men i Afrikas värme är det en helt annan femma. För att inte torka ut helt under loppet började man vätska upp kroppen redan två dagar innan. Maraton är något som ingenjörer är bra på och nästa vecka deltar hemförbandet i Stockholm Maraton.

I M’Poko maraton deltog 6 olika nationer, varav stolta Svea Rike var en av dem. Vi var ej snabbast men inte heller sist, i riktig svensk anda var vi lagom. Eventet avslutades med prisutdelning, hamburgare med en öl och trevligt mingel som uppskattas från alla håll. Ett roligt avbrott från vardagen som ger en närmare relation mellan de olika nationerna i Bangui.

En vanlig arbetsdag börjar vanligtvis med att vi packar in oss i bilen med all personlig utrusning som ska med. Vi kör igenom det hålrika vägnätet genom Banguis gator ut till utbildningscentrat Kassai. Väl på plats är det första som sker samverkan med FACA:s plutonchefer och plutonsinstruktörer om dagens verksamhet och om tid finnes utbyter vi några vänliga fraser på främmande språk och pratar lite allmänt om livet.

Därefter delar vi ut vapen och diverse annan utbildningsmateriel, såsom kartor och kompasser till dem som ska ägna sig åt orientering och karttjänst.

Lektionen börjar med teori under några gigantiska trädkronor där det ställs fram en griffeltavla mot den grova trädstammen. Rekryterna sitter på några uppstaplade tegelstenar i den röda jorden. Efter teoripasset har vi en liten utvädering med instruktören och ger feedback med tips och trix. Vid luchen äter vi mat i en byggnad på Kassai. Byggnaden har en terrass på framsidan där man brukar få fösa iväg några getter som är för närgångna. De flesta är vänliga och är bara ute efter mat, men det finns en aggresiv bagge som vill markera sitt revir. Den har Team Odin varit i sammanstöt med två gånger eftersom den attackerade oss när vi försökte gå in i lunchbyggnaden.

Om det är praktiskt combat efter lunchen så blir det att följa ubildningen runt på Kassai när det övas olika stridsgrupperingsformer. Ibland gäller det att spetsa öronen om plutonen försvinner in i det höga djungelgräset. När dagen lider mot sitt slut är det inlåsning av blinda vapen därefter hemfärd mot campen. På kvällen förbereds nästkommande dag.

Instruktörerna är väldigt stolta och har ibland svårt att ta till sig tips och kritik. Efter att vi visat hur t.e.x. en bakomstation kan se ut och även lärt känna instruktörerna så når vi framgång sakta men säkert.

TEAM ODIN KLART SLUT!

Officiell blogg

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 170 personer från flera europeiska länder. Insatsen inrättades som stöd till den nationella armén. Sverige bidrar med högst 15 personer. Bidragets huvuduppgift är utbildning och omfattar planering, genomförande och uppföljning av en infanteribataljon. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning, men fokus läggs också på att utbilda på plutonsnivå.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *