Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Med pressveck på uniformen!

Ing 2 Info

Nu har rotation EUTM RCA06 kommit på plats. Vi har acklimatsierats och börjar få in rutin i vardagen. Skillnaderna i Centralafrikanska republiken (RCA) mot vackra Sverige är stora, men inte för stora för någon i kronans tjänst.

Om man tycker att rusningstrafik i Stockholm är besvärlig så är det än mer intressant i Bangui. Den enda trafikregel som finns är ”störst går först”, men tar man det bara lungt och försiktigt så är det inte några konstigheter. Är det inte gångtrafikanter som går ut mitt i vägen så blir du omkörd av mopedister på båda sidor av bilen. Vägarna är i mycket dåligt skick, det är hål i vägbanan i princip överallt, så föraren får vara väldigt uppmärksam på vägen, annars är man uppe i taket och vänder.

Klimatet möter våra förväntningar, det är varmt och fuktigt. Man söker sig till skuggan i största mån, och när en efterlängtad vind kommer svalkande förbi så brukar en störtskur inte ligga allt för långt efter. Vi har även äran att uppleva regnperioden som sträcker sig från april till oktober, men är som värst agusti-september. Men efter regn kommer solsken och det stämmer även nere i djungeln.

Det är en vardag som vi börjar vänja oss vid och vi har alla kommit in i missionsrytmen. Kvällarna spenderas på varierande sätt. Några av oss väljer att gå till gymmet och maxa maskinerna, medan andra läser böcker eller umgås med andra på campen. Det gäller att koppla ifrån jobbet en stund på kvällen, för jobb finns det alltid. Maten är medelmåttig, men frukten från Afrika smakar fantastiskt.

Hoppas ni har det bra hemma i Sverige!

 

EUTM RCA06

Officiell blogg

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 170 personer från flera europeiska länder. Insatsen inrättades som stöd till den nationella armén. Sverige bidrar med högst 15 personer. Bidragets huvuduppgift är utbildning och omfattar planering, genomförande och uppföljning av en infanteribataljon. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning, men fokus läggs också på att utbilda på plutonsnivå.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *