På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Med pressveck på uniformen!

SkyddC RCA

Nu har rotation EUTM RCA06 kommit på plats. Vi har acklimatsierats och börjar få in rutin i vardagen. Skillnaderna i Centralafrikanska republiken (RCA) mot vackra Sverige är stora, men inte för stora för någon i kronans tjänst.

Om man tycker att rusningstrafik i Stockholm är besvärlig så är det än mer intressant i Bangui. Den enda trafikregel som finns är ”störst går först”, men tar man det bara lungt och försiktigt så är det inte några konstigheter. Är det inte gångtrafikanter som går ut mitt i vägen så blir du omkörd av mopedister på båda sidor av bilen. Vägarna är i mycket dåligt skick, det är hål i vägbanan i princip överallt, så föraren får vara väldigt uppmärksam på vägen, annars är man uppe i taket och vänder.

Klimatet möter våra förväntningar, det är varmt och fuktigt. Man söker sig till skuggan i största mån, och när en efterlängtad vind kommer svalkande förbi så brukar en störtskur inte ligga allt för långt efter. Vi har även äran att uppleva regnperioden som sträcker sig från april till oktober, men är som värst agusti-september. Men efter regn kommer solsken och det stämmer även nere i djungeln.

Det är en vardag som vi börjar vänja oss vid och vi har alla kommit in i missionsrytmen. Kvällarna spenderas på varierande sätt. Några av oss väljer att gå till gymmet och maxa maskinerna, medan andra läser böcker eller umgås med andra på campen. Det gäller att koppla ifrån jobbet en stund på kvällen, för jobb finns det alltid. Maten är medelmåttig, men frukten från Afrika smakar fantastiskt.

Hoppas ni har det bra hemma i Sverige!

 

EUTM RCA06

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *