På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Utbilda utbildarna

SkyddC RCA

Dagarna springer iväg här nere! Den nya grundutbildningen drar snart igång och det är fullt upp för den svenska styrkan. Vi springer mellan kontoren och får order och kontraorder. När tid finnes häller vi i oss en redig kopp svart kaffe och knegar därefter vidare. Saker behöver lösas nu men helst igår! Grundutbildningen är den första där lokala instruktörer kommer att hålla i passen och utbilda sina egna landsmän, mycket föredömligt tycker vi och vi får en känsla av att det kommer att flyta på utan några problem när allt väl är igång.

Från det att vi lämnade våra första plutoner har vi sysselsatt oss med ”Train the trainers”. En kortare utbildning som syftar till att utbilda FACA instruktörer i att just vara instruktörer. Instruktörerna hade olika mycket erfarenhet i att instruera och vissa av dem var rent utav rekryter hos oss för några veckor sedan. Det gick lite trögt i början med tunga teoripass men med några rediga svenska handkantsslag styrde vi dom mål.

Vår roll i den nya grundutbildningen kommer att vara att mentorera de nya FACA instruktörerna. Vi som mentorer kan till exempel komma med förslag på hur man talar framför trupp eller hur man lägger upp en övningsplan. Detta kommer att innebära stora utmaningar för de nya instruktörerna som vi är beredda att stödja dem med.

De nya instruktörerna får en uppfräschning i sjukvård.

Vi vill även passa på ge en stor eloge till våra kollegor här nere som arbetar hårt för att hålla sig till tidsschemat och som löser sina uppgifter.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *