På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

VIKING!!

SkyddC RCA

Vi är nu klara med FACA plutonerna. Dem ska nu iväg till deras nästa utbildningsskede medan vi inväntar våra nya uppgifter. Summering av dessa tre månader med FACA plutonerna är enligt mig en gumpig väg med en massa uppgifter, bokstavligt talat. Vi började vår mission här i CAR med att direkt hoppa in i ett utbildningsskede där vi fick vår pluton som vi skulle utbilda, sedan har det gått i raketfart fram till nu, vi har lärt oss otroligt mycket av dem, samtidigt som vi har givit dem en utbildning med bland annat sjukvård, taktiska framryckningssätt, spaning och mycket annat. Förra veckan så var det något som kallas för rallye och det innebär egentligen slutprövning för FACA grupperna och plutonerna för att se vad vi i EUTM har lyckats undervisa under dessa tre månader.

Det är imponerande. Dessa soldater kan knappt läsa, dem kan knappt skriva och många av dem har knappt någon militär utbildning, även fast dem har varit i armén i flera år och gjort operationer runt om i hela afrika. Men deras vilja och glöd är det inget fel, dem flesta vill verkligen ta del den kunskap vi ger dem. Varje dag så kommer dem till våra lektioner för att öka sin kunskapsnivå. Här får ni se en del bilder som vi har tagit under FACA plutonernas utbildning.

Här ser ni överlyckliga soldater som ska få testa det svenska snuset. Dem kom till och med på ett eget ord för det svenska snuset, dem kallar det för ”zurum zurum”. En av soldaterna sa till oss att dem var tvungna att ha ett eget ”kodord” för snus så att bara plutonerna med svenska intruktörer skulle förstå men eftersom att en av dem svenska intruktörerna fick nickname som zurum zurum så vart det ganska tydligt för dem övriga så att hemligheten höll inte så länge.

Här ser ni en bild på en av intruktörerna som instruerar I transmission(radio). Svårigheterna med denna uppgift är brist på kommunikationsförmågan. Även fast vi har vår kompetens med tolkarna så kan det ibland behövas tolkas ännu en gang, till deras lokala språk som är SANGO

I slutet av utbildningsskedet så får dem ett intyg att dem har blivit utbildad av ett svenskt förband. Den omtalade Vikinga patchen.

Den här bilden är tagen efter en lång dag med en hederlig femkamp och vikingapatch utdelning

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *