På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Utmaningar och kroppsspråk

SkyddC RCA

Nu har vi varit på plats i ca 2 månader och man börjar bli varm i kläderna, framförallt på grund av att det är runt 35 grader varmt om dagarna, men kanske också för att man nu på allvar förstår hur utbildningen här i Centralafrikanska republiken fungerar.

Vi har kommit en bra bit in i repetitionsutbildningen för FACA, som den här gången pågår i ca 3 månader. Varje dag är unik och man ställs inför nya problem hela tiden. En stor utmaning brukar vara hur man ska lyckas lösa den pedagogiska biten. Hur ska man lyckas förmedla det man vill utbilda inom? Först ska jag som instruktör berätta och visa det som skall övas. Sen ska allt översättas av vår tolk. Sen måste vissa delar översättas till Sango, då alla soldater inte kan franska. Ibland måste man låta ny information ta någon extra minut för att alla ska förstå.

Det bästa språket är kroppspråk! Det förstår alla. Vifta med armar, peka, krypa, gå och springa, det förstår alla. Då kan jag lika gärna prata svenska, dom förstår vad jag menar ändå. Samtidigt lär dom sig lite svenska ord. Vissa ord och meningar på svenska lärde dom sig direkt.”Mycket bra” används hela tiden, då måste man förklara att allt inte är mycket bra och lära dom nästa ord ”Inte bra”.. Det tycker dom inte är lika kul att höra... Då blir det lite sura miner.

Nästa utmaning är samordning med andra nationer. Det blir många samtal med fransmän och portugiser på småländsk engelska, som resulterar att vi faktiskt tänker och utbildar väldigt lika i våra respektive hemländer. Ibland tar vi hjälp av en fransk löjtnant som hjälper oss med en viss utbildning, nästa dag kan det vara en portugis som hjälper till att hålla en sjukvårdsutbildning. För när det väl kommer till kritan så jobbar vi på samma enhet och ska utbilda mot samma slutmål. Det är inte en tävling om vem som lyckas utbilda den bästa plutonen.. Eller..

Så ser verkligheten ut för oss som befinner sig mitt i Afrika. Nya utmaningar och olika språk växlas hela tiden, men vi tar oss framåt med det som alla har, kroppsspråket!

SCH G

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *