På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Livet på campen!

SkyddC RCA

Nu är det förmodligen många av er där hemma som undrar hur det funkar att bo här nere, därför kommer nu en genomgång av både fördelar och utmaningar.

Här i CAR bor vi på en liten camp som heter MOANA som i sin tur befinner sig i en större camp som som heter UCATEX och tillhör FN. På MOANA bor vi i inredda containrar, vissa bor ensamma, vissa i par och vissa i grupp. Containrarna består enkelt sagt av sängar samt klädhyllor och är precis så stora att en får nyttja sina tetris-kunskaper litegrann i alla fall. Vad rör logistiken runt campen finns det bara positiva saker att skriva; vi äter frukost och middag på UCATEX, i en matsal där personalen är flerspråkig och kan ta matbeställningar på samtliga språk som talas på campen, otroligt. Maten är god, frukterna godare och precis som hemma i Sverige har vi möjligheten att få våra persedlar tvättade.

Med tanke på att vi är så många nationer på en och samma camp….Så blir de två stora frågorna: Vilket språk talar vi och hur umgås vi? Korta svaret: Kroppsspråk och volleyboll. Långa svaret: Med majoriteten av nationerna klarar vi oss på engelska och med resten funkar det med kroppsspråk, det står trots allt för 80% av all kommunikation. Utanför porten till MOANA finns det en volleybollplan och en basketplan, där brukar vi efter en arbetsdag på Kassai samlas för att spela volleyboll. Fransmännen fortsätter att dominera eftermiddagsmatcherna men vi (resten av världen) knappar in. Det är även under denna timme som en får ta del av de kulturella skillnaderna som finns och en skillnad är ”trash talk”, alltså det snack som sker mellan lagen under en match. Vi svenskar har hittills lagt all fokus på att inte missa bollen, fransmännen däremot, är väldigt snabba på att säga ett och annat om motspelare (eller medspelare) när ett misstag begås. Väldigt underhållande att få ta del av alla olika sätt man kan ge en annan person ”konstruktiv feedback”.

När vi inte spelar volleyboll, har det hänt att vi samlas framför tv:n i soldathemmet för att kolla på något sportevennemang tillsammans med georgierna eller i baren för att ta en öl, käka portugisisk chark och snacka gött.

För att sammanfatta, livet på camp är relativt enkelt och varje person finner sin egen rutin snabbt men det krävs en del tålamod och att man planerar in egentid då det är begränsat med utrymme men obegränsat med personligheter.

 

//VIKING

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *