På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

4 veckor in!

SkyddC RCA

Det är lördag och hemma är helgen i full sving, här skall den strax börja! Det är bara en liten av de många skillander mellan livet hemma och det i Centralafrika.  Men trots alla skillnader så är det likheterna  i bl.a. rutiner som förvånar.

Dagarna består i mycket av liknande rutiner som dagarna hemma på regementet med allt från att köra fram fordon och kontrollera listor till att koka svenskt hederligt kaffe att ha med ut i terränglådan! Arbetet som instruktör är förvisso en relativt ny roll för många av oss, men en som växer på mig personligen och att utbilda FACA som tordes vara en utmaning över alla andra går bättre än förväntat.

Tjänsten är aldrig slut men efter 18 kan man byta om från uniform till egen klädsel. Då har man hunnit med att förbereda och planera klart kommande utbildningspass i Victoriarummet (som runt 19 övergår från kontor till biograf) träna på gym eller löpband och socialisera med de andra nationerna vid det gemensamma uppehållsrummet.

Helgerna för EUTM-personal är från lördag eftermiddag till måndagmorgon och går huvudsakligen åt till att återhämta. Små expeditioner till olika delar av staden för diverse ärenden som den lokala motsvarigheten till walmart eller px sker dock och det kan faktiskt vara skönt att se någonting annat av Bangui än campens murar.  Efter cirka 36 timmar welfare är man utvilad och redo för nästa veckas utmaningar!

4 veckor in och dessa rutiner  har börjat sjunka in i vardagen vilket ger mig en stärkande trygghet i ett land annars så olikt Sverige. Andan och stridsvärdet är högt hos den svenska personalen i  mitten av Afrika.

Sergeanten.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *