Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Att pendla till och från jobbet

Ing 2 Info

Dagsrutinerna här nere i afrika är ganska enkla, man kommer snabbt in i rytmen och allt flyter mer eller mindre på som det ska. Jag är den som brukar köra oss fram och tillbaka till våran arbetsplats här nere och tänkte berätta lite hur det är att vara förare här nere.

 

Min dag brukar börja med att jag går upp klockan 6 tillsammans med dom andra som bor i min container. Man klär på sig, tar med sig sin utrustning och kliver ut på campen och  beklagar sig över att det känns lite kallt ute trots att det är hela 21 plusgrader. Därefter kilar jag ner till svenskarnas rum här på campen, sätter på lite äkta svenskt kaffe och hämtar bilnycklar och radio. Därefter kör jag fram bilen och så äter jag frukost tillsammans med fransmän, portugiser, serber, georgier och en hel del andra nationaliteter.

Sen är det dags att åka ut till Camp Kassai där vi utbildar våra rekryter och trafiken här nere är väldigt afrikansk. Det vore otänkbart att bli omkörd på högersidan samtidigt som någon vänder mitt på vägen hemma i sverige men här nere så är det helt normalt. Trafikrytmen skiljer sig från dag till dag och det är inte helt ovanligt att se fem stycken människor komma åkandes på en motorcykel eller att folk kör på fel sida om vägen. Men på något sätt så fungerar det här nere och det är bara att vänja sig. Nu har det snart gått fyra veckor och att köra på vägarna här känns lika naturligt som att köra hemma i sverige.

Efter en heldag med att kasta redig svensk visdom och fransk utbildning i ansiktet på våra glada rekryter på Kassai så är det då dags att köra hemåt igen. vi packar ihop och sätter oss i bilen och kör iväg. Vägarna till och från jobbet skiljer sig väldigt mycket, och då menar jag inte att vi kör olika vägar även om det också sker men att skicket på vägarna förändras väldigt mycket. Vi stöter på allt från fin asfalt, dålig asfalt, fina grusvägar till vägar som mest liknar ren terrängkörning. Allt på 20 minuter.

När man väl sen är ”hemma” igen så vankas det för min del grovstädning av bilen och att fixa i ordning sin utrustning för ännu en förtjänstfull dag i afrika.

 

 

Officiell blogg

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 170 personer från flera europeiska länder. Insatsen inrättades som stöd till den nationella armén. Sverige bidrar med högst 15 personer. Bidragets huvuduppgift är utbildning och omfattar planering, genomförande och uppföljning av en infanteribataljon. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning, men fokus läggs också på att utbilda på plutonsnivå.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *