På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Att pendla till och från jobbet

SkyddC RCA

Dagsrutinerna här nere i afrika är ganska enkla, man kommer snabbt in i rytmen och allt flyter mer eller mindre på som det ska. Jag är den som brukar köra oss fram och tillbaka till våran arbetsplats här nere och tänkte berätta lite hur det är att vara förare här nere.

 

Min dag brukar börja med att jag går upp klockan 6 tillsammans med dom andra som bor i min container. Man klär på sig, tar med sig sin utrustning och kliver ut på campen och  beklagar sig över att det känns lite kallt ute trots att det är hela 21 plusgrader. Därefter kilar jag ner till svenskarnas rum här på campen, sätter på lite äkta svenskt kaffe och hämtar bilnycklar och radio. Därefter kör jag fram bilen och så äter jag frukost tillsammans med fransmän, portugiser, serber, georgier och en hel del andra nationaliteter.

Sen är det dags att åka ut till Camp Kassai där vi utbildar våra rekryter och trafiken här nere är väldigt afrikansk. Det vore otänkbart att bli omkörd på högersidan samtidigt som någon vänder mitt på vägen hemma i sverige men här nere så är det helt normalt. Trafikrytmen skiljer sig från dag till dag och det är inte helt ovanligt att se fem stycken människor komma åkandes på en motorcykel eller att folk kör på fel sida om vägen. Men på något sätt så fungerar det här nere och det är bara att vänja sig. Nu har det snart gått fyra veckor och att köra på vägarna här känns lika naturligt som att köra hemma i sverige.

Efter en heldag med att kasta redig svensk visdom och fransk utbildning i ansiktet på våra glada rekryter på Kassai så är det då dags att köra hemåt igen. vi packar ihop och sätter oss i bilen och kör iväg. Vägarna till och från jobbet skiljer sig väldigt mycket, och då menar jag inte att vi kör olika vägar även om det också sker men att skicket på vägarna förändras väldigt mycket. Vi stöter på allt från fin asfalt, dålig asfalt, fina grusvägar till vägar som mest liknar ren terrängkörning. Allt på 20 minuter.

När man väl sen är ”hemma” igen så vankas det för min del grovstädning av bilen och att fixa i ordning sin utrustning för ännu en förtjänstfull dag i afrika.

 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *