På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Följer man högerregeln i Bangui?

SkyddC RCA

Efter höstens insatsträning är vi äntligen på plats i Centralafrikanska Republiken. Vi roterade ned vid en synnerligen lämplig tidpunkt; samma vecka som vi tog flygfarkosten söderut ryckte en pinfärsk FACA-bataljon in på övningsfältet Kassai! Nu, nästan tre veckor senare, har vi kommit in i rutinerna och utbildningen av två nya plutoner är i full gång.

Den första veckan på plats gav många nya intryck och många förväntningar stämde väl överens med verkligheten! Trafiksituationen i huvudstaden är onekligen annorlunda än hemma i Sverige; och man skulle kunna sammanfatta det med att om man blir sur när folk i Eksjö inte följer högerregeln så ska man inte köra bil i Bangui. I början känns onekligen trafikrytmen förvirrande, men efter redan ett par dagar är förarna helt med i takten. Störst går först!

Måndag t o m fredag spenderas främst ute på övningsfältet och lördag nyttjas i huvudsak till planering av kommande vecka alternativt intern utbildning på campen. De största utmaningarna för oss svenskar som utbildar FACA är framförallt språkförbistringar och bristen på övningsmateriel; men eftersom vi trots allt är ingenjörsoldater så har vi redan skapat oss en väg igenom dessa hinder! Efter bara några dagar ute på övningsområdet har vi nästan utvecklat ett eget språk; en vacker korsbefruktning mellan småländska, franska, sango, portugisiska och engelska. Detta i kombination med överdrivet kroppsspråk och överraskande trupparvrål gör att vi bitvis kan hålla utbildning utan stöd av våra dugliga tolkar (som för övrigt helt klart förtjänar sin skönhetssömn efter en arbetsvecka). När det gäller bristen på övningsmateriel så gäller det helt enkelt att träna på sin förmåga som instruktör att behålla enkelheten i allt vi tränar och utbildar FACA inom!

Maten som serveras i matsalen och ute på övningsfältet är alldeles utmärkt och i kombination med de goda träningsmöjligheterna så är det inga större utmaningar att hålla den fysiska statusen på rätt nivå!

Avslutningsvis; nu är vi på plats och Göta Afrikakår fortsätter leverera!

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

2 kommentarer

  • Batfv 3 februari 2019 09:41

    Härligt grabbar! Lycka till!

  • Camilla 5 februari 2019 23:31

    Häftigt att höra om vilka anorlunda utmaningar ni möter där jämfört med på hemmaplan! När man ens försöker föreställa sig ert nypåfunna språk så får man sig ett skratt. Uppfinningsrikedomen tar aldrig slut. Ni gör ett grymt jobb, kämpa på!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *