Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Följer man högerregeln i Bangui?

Info A 9 RCA

Efter höstens insatsträning är vi äntligen på plats i Centralafrikanska Republiken. Vi roterade ned vid en synnerligen lämplig tidpunkt; samma vecka som vi tog flygfarkosten söderut ryckte en pinfärsk FACA-bataljon in på övningsfältet Kassai! Nu, nästan tre veckor senare, har vi kommit in i rutinerna och utbildningen av två nya plutoner är i full gång.

Den första veckan på plats gav många nya intryck och många förväntningar stämde väl överens med verkligheten! Trafiksituationen i huvudstaden är onekligen annorlunda än hemma i Sverige; och man skulle kunna sammanfatta det med att om man blir sur när folk i Eksjö inte följer högerregeln så ska man inte köra bil i Bangui. I början känns onekligen trafikrytmen förvirrande, men efter redan ett par dagar är förarna helt med i takten. Störst går först!

Måndag t o m fredag spenderas främst ute på övningsfältet och lördag nyttjas i huvudsak till planering av kommande vecka alternativt intern utbildning på campen. De största utmaningarna för oss svenskar som utbildar FACA är framförallt språkförbistringar och bristen på övningsmateriel; men eftersom vi trots allt är ingenjörsoldater så har vi redan skapat oss en väg igenom dessa hinder! Efter bara några dagar ute på övningsområdet har vi nästan utvecklat ett eget språk; en vacker korsbefruktning mellan småländska, franska, sango, portugisiska och engelska. Detta i kombination med överdrivet kroppsspråk och överraskande trupparvrål gör att vi bitvis kan hålla utbildning utan stöd av våra dugliga tolkar (som för övrigt helt klart förtjänar sin skönhetssömn efter en arbetsvecka). När det gäller bristen på övningsmateriel så gäller det helt enkelt att träna på sin förmåga som instruktör att behålla enkelheten i allt vi tränar och utbildar FACA inom!

Maten som serveras i matsalen och ute på övningsfältet är alldeles utmärkt och i kombination med de goda träningsmöjligheterna så är det inga större utmaningar att hålla den fysiska statusen på rätt nivå!

Avslutningsvis; nu är vi på plats och Göta Afrikakår fortsätter leverera!

Officiell blogg

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 170 personer från flera europeiska länder. Insatsen inrättades som stöd till den nationella armén. Sverige bidrar med högst 15 personer. Bidragets huvuduppgift är utbildning och omfattar planering, genomförande och uppföljning av en infanteribataljon. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning, men fokus läggs också på att utbilda på plutonsnivå.

2 kommentarer

  • Batfv 3 februari 2019 09:41

    Härligt grabbar! Lycka till!

  • Camilla 5 februari 2019 23:31

    Häftigt att höra om vilka anorlunda utmaningar ni möter där jämfört med på hemmaplan! När man ens försöker föreställa sig ert nypåfunna språk så får man sig ett skratt. Uppfinningsrikedomen tar aldrig slut. Ni gör ett grymt jobb, kämpa på!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *