Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Movember

Info A 9 RCA

November månad i Sverige skiljer sig avsevärt från november i Centralafrikanska Republiken. Exempelvis slutar regnperioden här i november, till skillnad från i Sverige där jag vill erindras mig att någon form av regnperiod börjar runt november. Inte heller blir dagens ljusa timmar allt färre, utan solen stoltserar med sin konstanta närvaro. Det tycks till och med  vara omöjligt att finna ens en butik som stoltserar med att man börjat sälja årets första julmust, vilket annars torde vara ett säkert tecken på att november månad börjat.

Men det finns ett tecken som jorden runt uppmärksammar vilken månad det är. 1999 sägs en grupp unga herrar i Australien ha tagit fram uttrycket ”Movember”. Syftet var att odla mustascher som en del i en välgörenhetskampanj under november månad. Sedan dess har Movember blivit ett internationellt fenomen och i dagsläget är det inte helt ovanligt att se flertalet mustascher när man är ute på stan i Sverige i november månad. Numera är det inte helt överraskande att se ett antal mustaschprydda herrar komma spatserande i centrala Bangui heller, det är inte helt vanligt här heller om man inte vet vart man ska leta ska jag nog erkänna.

Svenskarnas beslut att delta i Movember har uppskattats av samtliga på plats här i Centralafrikanska republiken och vi har till och med lyckats övertyga andra individer från olika nationer att delta. Nu när Movember närmar sig sitt slut passar vi på att dela en bild där alla svenskar som fanns närvarande vid tilllfället då bilden togs uppvisar sina karismatiska mustascher. (Ja, allas överläppar pryds av mustacher, även om man måste zooma in lite mer för att upptäcka vissa). Vi hoppas att ni där hemma har haft en trevlig Movember och att ni, om möjligt, får en ännu trevligare december!

 

Officiell blogg

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 170 personer från flera europeiska länder. Insatsen inrättades som stöd till den nationella armén. Sverige bidrar med högst 15 personer. Bidragets huvuduppgift är utbildning och omfattar planering, genomförande och uppföljning av en infanteribataljon. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning, men fokus läggs också på att utbilda på plutonsnivå.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *