På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Movember

SkyddC RCA

November månad i Sverige skiljer sig avsevärt från november i Centralafrikanska Republiken. Exempelvis slutar regnperioden här i november, till skillnad från i Sverige där jag vill erindras mig att någon form av regnperiod börjar runt november. Inte heller blir dagens ljusa timmar allt färre, utan solen stoltserar med sin konstanta närvaro. Det tycks till och med  vara omöjligt att finna ens en butik som stoltserar med att man börjat sälja årets första julmust, vilket annars torde vara ett säkert tecken på att november månad börjat.

Men det finns ett tecken som jorden runt uppmärksammar vilken månad det är. 1999 sägs en grupp unga herrar i Australien ha tagit fram uttrycket ”Movember”. Syftet var att odla mustascher som en del i en välgörenhetskampanj under november månad. Sedan dess har Movember blivit ett internationellt fenomen och i dagsläget är det inte helt ovanligt att se flertalet mustascher när man är ute på stan i Sverige i november månad. Numera är det inte helt överraskande att se ett antal mustaschprydda herrar komma spatserande i centrala Bangui heller, det är inte helt vanligt här heller om man inte vet vart man ska leta ska jag nog erkänna.

Svenskarnas beslut att delta i Movember har uppskattats av samtliga på plats här i Centralafrikanska republiken och vi har till och med lyckats övertyga andra individer från olika nationer att delta. Nu när Movember närmar sig sitt slut passar vi på att dela en bild där alla svenskar som fanns närvarande vid tilllfället då bilden togs uppvisar sina karismatiska mustascher. (Ja, allas överläppar pryds av mustacher, även om man måste zooma in lite mer för att upptäcka vissa). Vi hoppas att ni där hemma har haft en trevlig Movember och att ni, om möjligt, får en ännu trevligare december!

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *