På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nya träningsteamet på plats

SkyddC RCA

Efter månader av förberedelser har träningsteamet EUTM RCA 04 (TT04) trätt in i den vägg av tropisk fuktighet som karaktäriserar Centralafrikanska Republiken (CAR). De första två veckorna bedrevs överlämning från de tappra männen i TT03. Samtidigt passade stora delar av kontingenten också på att bli risiga i kistan, men det åtgärdas efter hand medelst kraftfulla åtgärder av den serbiska sjukvårdspersonalen.

Vidare har TT04 bedrivit en vecka av grupp- och plutonsövningar inför stundande bataljonsövning.

I övrigt mår TT04 bra. Maten är god och eventuella magåkommor hanteras, myggnäten håller, den afrikanska truppen är ett gäng glada gamänger, barnen vinkar och solen skiner (med undantag för störtregnen som förvandlar vägarna till floder och TT04 till wettextrasor).

Fig 1: svensk vicekorpral med bukras visiteras tillsammans med sin litauiska medpatient i sjukstugan av chefen EUTM, general Maio (tredje fr vä). Förutom undermålig sängsträckning var generalen nöjd, och bägge patienterna hade kort därefter återgått i tjänst.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

1 kommentar

  • KC EUTM RCA 03 15 augusti 2018 16:20

    Klockrent! Kör hårt kamrater!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *