På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Hemåt det bär!

SkyddC RCA

Efter sex månader i den Centralafrikanska djungeln börjar denna missionen lida mot sitt slut. Vår kontinentchef och en av mina instruktörer har redan roterat hem och landat på hemmaplan. Chefen inlede sin mission 2 veckor tidigare än oss så att han roterar hem tidigare är helt natruligt, instruktören däremot skickade vi hem lite tidigare för att han ska kunna ta ut sin semester innan han börjar på sin Specialistofficersutbildning.

Familjefoto när två svenskar och en fransman åkte hem för en vecka sedan.

Vi har hunnit med att utbilda fyra infanteriplutoner fördelat på två svenska utbildningslag. Det enda jag kommer utgå från i denna texten är erfarenheter och uppleverser som jag och mitt team har haft under missionen,  utbildningslag ODIN.

Mitt utbildningslag har utbildat två plutoner så har vi fått en liten inblick i den Centralafrikanska vardagen och framför allt lärt känna sjutiosex fantastiska individer. Den Centralafrikanska Republiken är ju ett av världens fattigaste länder och levnadsstandarden är på många sätt väldigt låg, detta stoppar dock inte dem att vara det gladaste gänget jag någonsin träffat. Vem vet, kanske är det så att när man inte har något så uppskattar man det viktiga i livet som familj och vänner. Men vad vet jag... Jag är ju född och uppvuxen i utkanten av Göteborg och har alltid haft allt i överflöd av det som jag ens kan tänka mig behöva. Jag inser såhär i efterhand när man fått lite perspektiv på sin uppväxt om hur lyckligt lottad man är.

I bakgrunden syns Ubangui floden och på andra sidan ligger Kongo

4:e plutonen i 1:a kompaniet. I bakgrunden syns Ubangui floden och på andra sidan ligger Kongo.

Att göra det bästa utav situationen är således något jag lärt sig av med hjälp av de Afrikanska soldaterna, egentligen finns det knappt förutsättningar för att genomföra seriös soldatutbildning. Vi är åtta plutoner på ett litet övningsområde och utbildningsmaterial är begränsad samt att den som finns är gammal och sliten. Men med soldater som är hungriga på att lära sig och instruktrörer som gör sitt yttersta för att leverera bra utbildning så möts man på halva vägen. Vårt jobb blir ju inte svårare av att soldaten inte tycker att det är konstigt att springa runt med en pinne hela dagen bara för att instruktören tycker att utlåsningen tar för lång tid, och när vi väl låser ut vapen så är det gamla pluggade Mauser som används och någon övningsammunition är inte att tänka på. Moralen är hög ändå. Får soldaterna reda på att vi inte vill låsta ut vapen ser man en liten glöd i ögonen när de inser att de snabbt kan snickra ihop en stor kulspruta eller ett racketgevär  och springa runt med under övningen. Störst pinne vinner, det är sen gammalt.

4:e plutonen i 2:a kompaniet på övningsfältets fotbollsplan

Soldaterna på båda plutonerna har varit riktiga spexare, det är en samling glada filurer som är uppväxta med att alltid göra det bästa av situationen och njuta av de små sakerna i livet. En sak är säkert, oavsätt hur less eller grinig man var när man tog emot truppen så åkte man alltid tillbaka till Campen med ett stort leende och en känsla av att man åstakommit något, kanske inte alltid en felfri övning men i alla fall fått en större förståelse och inblick i en kultur som är så långt ifrån vår egen.

En otroligt hedrande grej hände mig mitt under pågående utbildning med den andra plutonen. Av en händelse sprang jag på en av våra soldater från den tidigare plutonon vi utbildade. Soldaten Renandji berättade då att han döpt sin nyfödda son efter mig, så det ska det finnas en liten Sebastian Odin Renandji som snart springer runt i Centralafrika. (Dom trodde att jag hette Odin i andranamn, när det egentligen var vår anropsignal. Men kommunikationen är som jag nämt i tidigare inlägg inte alltid felfri) Jag skrapade ihop det jag kunde avvara till en födelsepresent att ge pojken, och Renandji fick givetvis ett stort tack för förtroendet. Den vetskapen väger utan tvekan tungre än de medaljer som tilldelas efter eller i slutet av missionen.

Soldaten Renandji och jag.

Som man kan förstå är det inte helt utan vemod vi lämnar över stafettpinnen till våra ersättare och säger hejdå till soldaterna för sista gången, vi lär ju aldrig träffas igen. Men minnet kommer ligga kvar hos oss så länge vi lever, och om någon hemma frågar hur Afrikanerna är som personer kommer jag med stor glädje berätta om mina vänner i Centralafrika.

Alla tre i utbildningsteamet är otroligt glada för att få genomföra denna missionen och känner att vi utvecklas som instruktörer och framförallt växt som personer.

Utbildningslag ODIN lämnar övningsfältet Kassai för sista gången

Jag vill avsluta med att önska nästa team lycka till och hoppas att de får en precis lika bra och utvecklande mission som vi i EUTM RCA 03 har haft.

 

Lycka till, och kom ihåg!

Ingen minns en fegis, bjud på er själva.

/Fanjunkare J

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *