På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Början på slutet

SkyddC RCA

Missionen börjar lida mot sitt slut, vi har ungefär 4 veckor kvar i insatsområdet. Därefter jobbar vi några dagar hemma i sverige för att sen gå på ledighet och njuta av den svenska sommaren. Vi har jobbat hårt i 5 månader och kommer fortsätta så den sista månaden också trots att många är ganska trötta på Afrika och vill att det ska vara över. Om ungefär 2 veckor kommer våra efterlängtade kamrater från Sverige som ska byta av oss och fortsätta med det arbetet vi gjort i 6 månader.

Under missionen har samarbetet mellan dem olika länderna varit väldigt viktigt. För att få så bra sammarbete som möjligt måste man gå in med inställningen att man vill lära känna personer från dem andra länderna. Svenskar är inte alltid så bra på det men vi har gjort vårt bästa och det har funkat väldigt bra för oss. Många pratar bra engelska men ibland uppstår det en del språkproblem, dock brukar det lösa sig med lite teckenspråk eller med hjälp av våra tolkar. Alla länder och individer har olika sätt att hantera ett problem, men sålänge man är villig att lyssna och har en positiv inställning kommer man väldigt långt.

Med jämna mellanrum annordnas det olika aktiviteter och tillställningar på campen för att skapa god stämmning och för att umgås mellan dem olika nationerna. På midsommar hade vi en BBQ kväll med hela eutm (ca 160 personer) där självklart svenskarna bjöd på sillmacka till förrätt.

Vollyeboll en varm lördagmorgon mellan dem olika träningsteamen.

 

Med det sagt kommer vi att köra hela vägen in i kaklet dem sista 4 veckorna och ha så roligt vi bara kan ha. Jag avslutar med att svara på den vanligaste frågan jag får hemifrån “hur är vädret?­” Det är varmt och fuktigt och det regnar en hel del.

 

Korpral E

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *