Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Början på slutet

Info A 9 RCA

Missionen börjar lida mot sitt slut, vi har ungefär 4 veckor kvar i insatsområdet. Därefter jobbar vi några dagar hemma i sverige för att sen gå på ledighet och njuta av den svenska sommaren. Vi har jobbat hårt i 5 månader och kommer fortsätta så den sista månaden också trots att många är ganska trötta på Afrika och vill att det ska vara över. Om ungefär 2 veckor kommer våra efterlängtade kamrater från Sverige som ska byta av oss och fortsätta med det arbetet vi gjort i 6 månader.

Under missionen har samarbetet mellan dem olika länderna varit väldigt viktigt. För att få så bra sammarbete som möjligt måste man gå in med inställningen att man vill lära känna personer från dem andra länderna. Svenskar är inte alltid så bra på det men vi har gjort vårt bästa och det har funkat väldigt bra för oss. Många pratar bra engelska men ibland uppstår det en del språkproblem, dock brukar det lösa sig med lite teckenspråk eller med hjälp av våra tolkar. Alla länder och individer har olika sätt att hantera ett problem, men sålänge man är villig att lyssna och har en positiv inställning kommer man väldigt långt.

Med jämna mellanrum annordnas det olika aktiviteter och tillställningar på campen för att skapa god stämmning och för att umgås mellan dem olika nationerna. På midsommar hade vi en BBQ kväll med hela eutm (ca 160 personer) där självklart svenskarna bjöd på sillmacka till förrätt.

Vollyeboll en varm lördagmorgon mellan dem olika träningsteamen.

 

Med det sagt kommer vi att köra hela vägen in i kaklet dem sista 4 veckorna och ha så roligt vi bara kan ha. Jag avslutar med att svara på den vanligaste frågan jag får hemifrån “hur är vädret?­” Det är varmt och fuktigt och det regnar en hel del.

 

Korpral E

Officiell blogg

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 170 personer från flera europeiska länder. Insatsen inrättades som stöd till den nationella armén. Sverige bidrar med högst 15 personer. Bidragets huvuduppgift är utbildning och omfattar planering, genomförande och uppföljning av en infanteribataljon. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning, men fokus läggs också på att utbilda på plutonsnivå.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *