På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Halvtid, och lite till.

SkyddC RCA

Över halva missionen genomförd. Vad har hänt?

Det Svenska bidraget i CAR, minus en tolk

Det är nu snart bara en månad kvar av vår 6 månader långa insats i Centralafrikanska Republiken. Över 4 månader av utbildning och träning av den Centralafrikanska Armén, 5 månader av planering och stabsarbete men framförallt massor av erfarenheter och lärdomar.

Vi har lärt oss mycket om landet och människorna, hur deras liv ser ut och hur de ser på sitt land och situationen. Vi hade en bild när vi lämnade Sverige men vi har nog alla insett att den inte till alla delar stämde. Det finns så mycket mer man lär sig och förstår när man väl är här, än det man kan läsa sig till hemma. Träningsteamet som varje dag möter soldaterna i FACA får även förstahands information om händelser i staden och landet.

Intensiv trafik till och från övningsfältet

Säkerhetssituationen i huvudstaden Bangui som varit stabil men spänd under över ett års tid förändrades under våra första 4 månader till det sämre. En situation som vi självklart analyserar och anpassar oss till varje dag för att kunna genomföra vår uppgift utan att ta onödiga risker. Vi har anpassat vår säkerhet på campen där vi bor men också när vi åker till träningsanläggningen eller någon annanstans inom staden. Det är ju så, som många av er som läser denna blogg vet, inte vår uppgift att ingripa eller påverka den akuta säkerhetssituationen, det gör de FN-styrkor som finns i landet. Vårt arbete ligger i att skapa framtida förutsättningar för landet att ha egna väpnade styrkor under demokratisk kontroll, ett arbete som tar lång tid och kräver noggranhet. Det innebär att vi rapporterar det vi ser, men det är FN som ingriper vid oroligheter tillsammans med Polis ur landets egna resurser.

På grund av det förändrade säkerhetsläget är vi mycket noggranna även vad det gäller aktiviteter för återhämtning och rekreation, så kallad ”Wellfare”. Vi gör nu innan varje tillfälle, vilket normalt endast är på söndagar, en bedömning av vilka platser i staden som vi med hög bibehållen säkerhet kan besöka. Vad det gäller oss Svenskar så vill vi gärna när möjlighet ges åka till ett hotell i Bangui som heter Ledger. Varför då? Jo, för där finns en pool och en resturang där vi under några timmar kan få en liten känsla av avslappning och ledig tid. Många av oss har med en pocketbok och spenderar  tiden ur poolen med att bara läsa och slappa i solen. För många av oss är det ett bra sätt att ladda batterierna och känna att man är redo att ta sig an en ny vecka.

Några timmar vid poolen gör gott för kropp och själ.

Vi har nu alla hunnit vara hemma på var sin ledighet i Sverige och kunnat träffa familj och vänner. Det är en välbehövlig vila från insatsen att komma hem, även om tiden hemma alltid går för fort. Även om vi inte upplever oss som slitna eller pressade av situationen är möjligheten till ett totalt miljöombyte mycket värt. Vi går och står på varandra varje dag och det gör att även små saker kan bli jobbiga, samtidigt är det alltid fantastiskt kul att ses efter två veckor.

Vad har hänt mera då? Jo vi har haft en hel massa parader.. Det kanske ni inte trodde men det är faktiskt så att vi varje lördag har en liten parad, så det har hunnit bli några stycken. Det är direkt på morgonen på lördagen som vi alla inom EUTM RCA samlas och under ceremoniella former hissar EU-flaggan för att påminna om varför vi är här. Ofta passar vår högste chef, General Maio från Portugal på att påminna oss om vår uppgift och varför vi och EU är här, mitt i Afrika.

EU-flaggan hissas

Det är vid dessa tillfällen som det sker utdelningen av utmärkelser och medaljer. Tyvärr är det också vid dessa parader på lördagsmorgon som vi vid ett par tillfällen fått hedra kamrater som stupat eller skadats från de nationer som ingår i insatsen.

Innan vi åker hem kommer även vi vid en lördagsparad få mottaga våra medaljer, men det är några veckor kvar tills dess.

Nu börjar vi så smått förbereda för våra efterträdare. Det handlar om att fundera till på hur vi ska kunna överlämna det vi har gjort och den kunskapen vi har på ett så bra sätt som möjligt. Eftersom vi känner nästa team väl, vi kommer från samma förband, så kommer det att bli ganska enkelt.

Som avslutning så kan vi berätta att vädret nu på allvar börjar förändras. Från en regnskur då och då kommer nu regnen tätare och intensivare. Det kommer mycket vatten på kort tid och regnperioden är nog ett faktum. Det blir inte så kallt trots regnet, 23-25 grader, men när man är van vid 35 grader tycker vi det är lite kyligt när regnet kommer.

Infrastrukturen påverkas en del av det ökande regnandet

/Den gamle

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *