På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Den pedagogiska utmaningen del 3

SkyddC RCA

Från enskild soldat till kompani på 3 månader.

Fjärde pluton, första kompaniet i andra bataljonen. Med sina instruktörer.

Tiden är synnerligen begränsad, men som många gånger förr så är det bara att sätta sig ner inse vad som förväntas och gilla läget. Allt faller tillbaka till på hur du lägger upp utbildningen pedagogiskt, ska du låta soldaterna tänka själva och se vad som händer eller måste vi målbogsera direkt? Det är jätte viktigt med tänkande soldater och befäl. På samma sätt kan vi inte sitta i en ring och diskutera krig, det måste övas! Men det är som med allt, man behöver hitta balansen. Fast med den begränsade tiden vi har här så blir målbogsering den enkla lösningen, även om vi försöker få in soldatens egna lösningar i microsituationerna.

Plutonens utbildning är 12 veckor lång som delas in i två veckor stridstriss (Den minsta enheten i Frankrike är 3st medans vi Svenskar är mer vana vid stridspar 2st), 3 veckor grupp och 5 veckor pluton. De två veckorna vi utbildar stridstrissen så blir det nästan bara fokus enkelt handhavande med vapen och utrustning. Plutonsledningen är ansvarigt för att hålla god disciplin och ansvarar för vett och etikett hos soldaten, vi fokuserar på att utbilda soldaterna i det praktiska. Ett samspel som funkat bra. Det efterföljande 3 veckorna går vi in i grupputbildningen, här får givetvis gruppchefen mycket på sina axlar men även gruppen i sin helhet och hur den samarbetar. Men med tanke på att vi bara har tre veckor så hinner vi bara skrapa på ytan av alla uppgifter gruppen kan tilldelas. Plutonsdelen av utbildningen funkar egentligen på samma sätt men här finns mer tid och lite mindre uppgifter att utbilda på.

Efter genomförd utbildning tilldelas samtliga i plutonen sin vikingabåge, som förkunnar att de har utbildats av Svenskar. Något dom är väldigt stolta över! (i bakgrunden delar PC ut straff för bristande disciplin, eller nått...)

Här gäller det att tänka till för att effektivisera utbildningen och att väva ihop plutonsutbildningen med grupputbildningen. För den som inte är militärt bevandrad så ska sägas att en pluton kan ha en uppgift men grupperna i plutonen har olika men alla strävar efter att lösa plutonens uppgift. Som exempel kan vi säga att fjärde pluton ska anfalla och ta en byggnad. Då kan Första grupp få i uppgift att understödja anfallet, andra grupp kan få i uppgift att skydda en riskabel flank och tredje grupp få själva uppgiften att anfalla huset. Men alla grupper jobbar åt att huset skall tas.

Med den lilla förklaringen kanske jag lyckats överföra en känsla av hur det är att vara plutonchef och på samma sätt utbilda inom plutonsstrid, då ska den som utbildar också ta i beaktande att de tre uppgifterna respektive grupp får måste utvärderas och kontrolleras. Det kan bli ett jädra springande mellan grupperna i den afrikanska djungeln när man behöver kontrollera olika att soldater och gruppchefer gör rätt saker. Lyckas man med det så övas ju plutonchef och samtliga grupper på olika saker och det är bara att rotera under dagen. Ibland blir övningarna jätte bra och ibland går det käpp rätt åt skogen, men det märker man aldrig innan det är försent.

Till stöd i utbildningen har vi Plutonchefen, han är välutbildad och har precis kommit hem från 4 års officersutbildning i Mali. Som jag skrev innan så är han ansvarig för ordning och reda under utbildningen men många gånger kan han själv hålla utbildning så länge han fått förklarat vad vi ska utbilda på. Här nere i Afrika är jobbas det en del med bestraffningar om någon gör fel, dock görs det med glimten i ögat och min absoluta favorit är 10 kullerbyttor åt ena hållet och 10 tillbaka. När det kommer till plutonsmoment brukar det va fullt tillräckligt att ge en plutonsorder till chefen som alltid skrattar till lite typiskt honom och säger OK, sen är det full fart.

Plutonchefen ger order inför anfall

Vi bjuder inte bara på verkan i anfallsmålet hos den Centralafrikanska Armén, på schemat står även allmänbildning och geografi. När vi började närma oss slutet av utbildningen hade vi en Sverigepresentation, där vi visade bilder från hemifrån och förklarade allt från 4 årstider till Svensk historia.

Det är svårt att förklara temperaturen i Sverige om man är i ett land där medeltemperaturen som lägst är 20 grader.

Vi börjar närma oss halvtid i missionen, och med det tar vi på tisdag emot vår nästa pluton som kommer följa oss hela vägen till dagen vi ska lämna Afrika för gott. (För denna gången)

När jag kommer hem ska jag vara Plutonchef på den återinförda Värnplikten, tre gånger så lång tid och soldaterna som förstår Svenska. Det går nog inte att jämföra de båda utbildningarna, men det ska bli väldigt intressant att försöka.

//Fanjunkaren J

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *