På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sjukvård

SkyddC RCA

Sjukvårdskedjan

Sjukvården för EUTM RCA har 4 distanser kan man säga. Den första är den grundliga sjukvårdskunskapen som samtliga soldater och officerare har, utöver det så har jag en utökad sjukvårdsutbildning som främst är kopplad till att ta hand om skador som sker i strid men även en del som kan ske vid trafikolyckor och enklare skador. Andra distansen är ROLE 1 som finns inne på campen Ucatex. Där jobbar 8 stycken från Serbien varav en är läkare och resten sjuksköterskor och undersjuksköterskor. De har två ambulanser, en av dem är alltid stationerad på kassai när vi jobbar där för att vi snabbt ska kunna få vård  ifall det behövs.

Tredje distansen är ROLE 2 som vi delar med FN (minusca) i Bangui. ROLE 2 är en större enhet med mer legitemerad sjukvårdspersonal som kan genomföra akuta operationer. Dem har större lokaler så dem kan vårda fler patienter och mer utrustning till att vårda patienter som är skadade och sjuka en längre tid. Distansen mellan ROLE 1 och ROLE 2 är kort så det går snabbt att flytta patienter mellan dem två enheterna när det behövs. Skulle skadorna vara såpass allvarliga att vi behöver vidare vård flygs patienten till något sjukhus i Europa som är vår fjärde distans.

Ambulansen som tillhör ROLE1

 

Skade och hälsorisker

Dem största riskerna för oss är i trafiken, där det ofta är väldigt mycket trafik i staden och minimalt med trafikregler, men så länge föraren är koncentrerad och följer trafikrytmen så går det bra.

Malarian är väldigt vanlig i CAR men där är vi nogranna med att äta vårt profylax och sova i myggnät och skulle vi känna av nån symptom av malaria så går vi direkt till ROLE 1 och tar blodprov för att kontrollera. Giftiga djur finns det såklart också i detta landet, framförallt ormar. Åtgärder vid ormbett övade vi redan på hemma i Sverige. Skulle vi få ett ormbett så gäller det att få ett motgift så fort som möjligt och hålla patienten så lugn det går för att undvika att giftet sprids i kroppen.

Klimatet är också en hälsorisk om man slarvar med att ta hand om sig själv. Dricker man lite vatten och vistas i solen med hårt kroppsarbete kan det gå ganska snabbt att få värmeslag, men där är vi nogranna med att påminna varandra om att dricka vatten och svalka sig i skuggan när det går. Stridsskador är något vi tyvärr inte kan räkna bort, men på såna situationer är vi välutbildade och har bra matriel för att snabbt ta hand om dem skadade.

Sjukvårdsutbildning för FACA

Precis som alla soldatutbildningar har även FACA sjukvårdsutbildning. Under dem utbildningspassen har vi speciella instruktörer som jobbar inom sjukvård. I den utbildningen läggs den största vikten till att lära ut hur man tar hand om skadade i stridssituationer. Till exempel tekniker till hur man bär eller släpar den skadade och hur man stoppar blödningar. Men även utbildning i hur kroppen är uppbyggd och åtgärder vid skador som även kan ske utanför strider som benbrott, stukningar och ormbett.

Förevisning av tourniquet (avsnörande förband)

 

Varje pluton har ett sjukvårdspass i veckan som är ca 2 timmar långt. Dock har vi på de svenska teamen tryckt lite extra på sjukvården och lagt in några egna pass då och då, och även lagt in skademoment när plutonerna övar olika stridsmoment för att försöka få så realistiska övningar som möjligt.

 

Övning i olika förflyttningsätt med skadade soldater

 

­//Korpral E

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *