Sjukvårdskedjan
Sjukvården för EUTM RCA har 4 distanser kan man säga. Den första är den grundliga sjukvårdskunskapen som samtliga soldater och officerare har, utöver det så har jag en utökad sjukvårdsutbildning som främst är kopplad till att ta hand om skador som sker i strid men även en del som kan ske vid trafikolyckor och enklare skador. Andra distansen är ROLE 1 som finns inne på campen Ucatex. Där jobbar 8 stycken från Serbien varav en är läkare och resten sjuksköterskor och undersjuksköterskor. De har två ambulanser, en av dem är alltid stationerad på kassai när vi jobbar där för att vi snabbt ska kunna få vård ifall det behövs.
Tredje distansen är ROLE 2 som vi delar med FN (minusca) i Bangui. ROLE 2 är en större enhet med mer legitemerad sjukvårdspersonal som kan genomföra akuta operationer. Dem har större lokaler så dem kan vårda fler patienter och mer utrustning till att vårda patienter som är skadade och sjuka en längre tid. Distansen mellan ROLE 1 och ROLE 2 är kort så det går snabbt att flytta patienter mellan dem två enheterna när det behövs. Skulle skadorna vara såpass allvarliga att vi behöver vidare vård flygs patienten till något sjukhus i Europa som är vår fjärde distans.

Ambulansen som tillhör ROLE1
Skade och hälsorisker
Dem största riskerna för oss är i trafiken, där det ofta är väldigt mycket trafik i staden och minimalt med trafikregler, men så länge föraren är koncentrerad och följer trafikrytmen så går det bra.
Malarian är väldigt vanlig i CAR men där är vi nogranna med att äta vårt profylax och sova i myggnät och skulle vi känna av nån symptom av malaria så går vi direkt till ROLE 1 och tar blodprov för att kontrollera. Giftiga djur finns det såklart också i detta landet, framförallt ormar. Åtgärder vid ormbett övade vi redan på hemma i Sverige. Skulle vi få ett ormbett så gäller det att få ett motgift så fort som möjligt och hålla patienten så lugn det går för att undvika att giftet sprids i kroppen.
Klimatet är också en hälsorisk om man slarvar med att ta hand om sig själv. Dricker man lite vatten och vistas i solen med hårt kroppsarbete kan det gå ganska snabbt att få värmeslag, men där är vi nogranna med att påminna varandra om att dricka vatten och svalka sig i skuggan när det går. Stridsskador är något vi tyvärr inte kan räkna bort, men på såna situationer är vi välutbildade och har bra matriel för att snabbt ta hand om dem skadade.
Sjukvårdsutbildning för FACA
Precis som alla soldatutbildningar har även FACA sjukvårdsutbildning. Under dem utbildningspassen har vi speciella instruktörer som jobbar inom sjukvård. I den utbildningen läggs den största vikten till att lära ut hur man tar hand om skadade i stridssituationer. Till exempel tekniker till hur man bär eller släpar den skadade och hur man stoppar blödningar. Men även utbildning i hur kroppen är uppbyggd och åtgärder vid skador som även kan ske utanför strider som benbrott, stukningar och ormbett.

Förevisning av tourniquet (avsnörande förband)
Varje pluton har ett sjukvårdspass i veckan som är ca 2 timmar långt. Dock har vi på de svenska teamen tryckt lite extra på sjukvården och lagt in några egna pass då och då, och även lagt in skademoment när plutonerna övar olika stridsmoment för att försöka få så realistiska övningar som möjligt.


Övning i olika förflyttningsätt med skadade soldater
//Korpral E