Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Champ de tir

Ing 2 Info

Denna vecka är den sista med utbildning inom plutons ram. Det kommande två veckorna stegrar vi utbildningen och börjar på kompaninivå. Först och främst ska vi genomföra en utbildningskontroll där grupperna ska visa vad de har lärt sig under de senaste 2 månaderna. Vi kommer bland annat att kontrollera färdigheter i orientering, sjukvård, hinderbana, skjutning och olika stridsmoment. Därefter är det kompaniövning och då är målet att kontrollera plutonernas utbildningsnivå.

De Afrikanska bergen breder ut sig runt skjutbanan

Idag genomför vi utbildningens sista skjutpass. På schemat för denna skjutningen är att lära ut reaktionsskytte. Vår pluton består av 37 soldater inklusive plutonchefen. Innan skjutpasset drar igång delar vi in samtliga soldater i skjutgrupper om 10 soldater vardera. Vi har oftast 13 fungerande AK47:or som används dagligen, fast då av andra plutoner, så det gäller att vara noggrann vid kontrollen så att allt är helt och fungerar korrekt innan skjutningen börjar.

Jag förevisar stående skjutställning

Soldaterna är väldigt följsamma under skjutningen. Det gäller att förklara tydligt med hjälp av vår tolk hur man vill att skjutningen ska gå till och gärna förevisa, det brukar vara väldigt uppskattat. För att spara tid har även vi instruktörer lärt oss några franska skjutkommandon, det funkar väldigt bra. En annan fördel är att vi på så sätt spar våra tolkars röster och sparar tid. Soldaterna har väldigt lite skjuttid jämfört med vad en svensk soldat får under sin utbildning. Därför gäller det att göra det bästa av situationen genom att ta det lungt och få dem att bli bekväma med vapnet samt att tänka på säkerheten. Många är väldigt nervösa och stressade under skjutningen, därför repeterar vi ofta ordet ”Jeke”  som betyder ”Ta det lungt” på Sango. Många är väldigt duktiga och lär sig snabbt medan andra har problem som är svåra att avhjälpa, t.ex. synnedsättningar. Andra fuskar rent av med sin skjutställning, och då får man tydligt och bestämt säga ifrån och visa med kroppen hur det ska se ut. Då skärper de sig och ger tummen upp och visar att de har förstått. Vi har lärt soldaterna att invänta instruktörens kommando ”aux résultats” när de har skjutit klart sin serie.  På kommandot rusar soldaterna fram och kollar skjutresultatet tillsammans med oss, och vi kan förklara vad som gick bra eller mindre bra. Ibland kan det hända att plutonchefen bryter in och läxar upp sina soldater på Sango innan nästa skjutlag tar vid.

Kontroll av träffresultat

Efter skjutningen  är det dags för nästa utbildningspass där man övar vapenhantering utan ammunition. Det passet är väldigt nyttigt för soldaterna, som jag tidigare nämt finns inte mycket tid att öva detta på skjutbanan. När tid finns brukar även vi instruktörer skjuta för att bibehålla våra färdigheter, vilket leder till stor uppståndelse bland soldaterna. Efter dagens arbete ser jag fram emot att åka tillbaka till campen, och på vägen blir det att köpa ananas och en och en annan färsk avocado från den lokala handlaren!

 

Kopralen T, Centralafrikas största avocadokonsument

Officiell blogg

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 170 personer från flera europeiska länder. Insatsen inrättades som stöd till den nationella armén. Sverige bidrar med högst 15 personer. Bidragets huvuduppgift är utbildning och omfattar planering, genomförande och uppföljning av en infanteribataljon. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning, men fokus läggs också på att utbilda på plutonsnivå.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *