På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Champ de tir

SkyddC RCA

Denna vecka är den sista med utbildning inom plutons ram. Det kommande två veckorna stegrar vi utbildningen och börjar på kompaninivå. Först och främst ska vi genomföra en utbildningskontroll där grupperna ska visa vad de har lärt sig under de senaste 2 månaderna. Vi kommer bland annat att kontrollera färdigheter i orientering, sjukvård, hinderbana, skjutning och olika stridsmoment. Därefter är det kompaniövning och då är målet att kontrollera plutonernas utbildningsnivå.

De Afrikanska bergen breder ut sig runt skjutbanan

Idag genomför vi utbildningens sista skjutpass. På schemat för denna skjutningen är att lära ut reaktionsskytte. Vår pluton består av 37 soldater inklusive plutonchefen. Innan skjutpasset drar igång delar vi in samtliga soldater i skjutgrupper om 10 soldater vardera. Vi har oftast 13 fungerande AK47:or som används dagligen, fast då av andra plutoner, så det gäller att vara noggrann vid kontrollen så att allt är helt och fungerar korrekt innan skjutningen börjar.

Jag förevisar stående skjutställning

Soldaterna är väldigt följsamma under skjutningen. Det gäller att förklara tydligt med hjälp av vår tolk hur man vill att skjutningen ska gå till och gärna förevisa, det brukar vara väldigt uppskattat. För att spara tid har även vi instruktörer lärt oss några franska skjutkommandon, det funkar väldigt bra. En annan fördel är att vi på så sätt spar våra tolkars röster och sparar tid. Soldaterna har väldigt lite skjuttid jämfört med vad en svensk soldat får under sin utbildning. Därför gäller det att göra det bästa av situationen genom att ta det lungt och få dem att bli bekväma med vapnet samt att tänka på säkerheten. Många är väldigt nervösa och stressade under skjutningen, därför repeterar vi ofta ordet ”Jeke”  som betyder ”Ta det lungt” på Sango. Många är väldigt duktiga och lär sig snabbt medan andra har problem som är svåra att avhjälpa, t.ex. synnedsättningar. Andra fuskar rent av med sin skjutställning, och då får man tydligt och bestämt säga ifrån och visa med kroppen hur det ska se ut. Då skärper de sig och ger tummen upp och visar att de har förstått. Vi har lärt soldaterna att invänta instruktörens kommando ”aux résultats” när de har skjutit klart sin serie.  På kommandot rusar soldaterna fram och kollar skjutresultatet tillsammans med oss, och vi kan förklara vad som gick bra eller mindre bra. Ibland kan det hända att plutonchefen bryter in och läxar upp sina soldater på Sango innan nästa skjutlag tar vid.

Kontroll av träffresultat

Efter skjutningen  är det dags för nästa utbildningspass där man övar vapenhantering utan ammunition. Det passet är väldigt nyttigt för soldaterna, som jag tidigare nämt finns inte mycket tid att öva detta på skjutbanan. När tid finns brukar även vi instruktörer skjuta för att bibehålla våra färdigheter, vilket leder till stor uppståndelse bland soldaterna. Efter dagens arbete ser jag fram emot att åka tillbaka till campen, och på vägen blir det att köpa ananas och en och en annan färsk avocado från den lokala handlaren!

 

Kopralen T, Centralafrikas största avocadokonsument

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *