På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Vardag på andra sidan planeten

SkyddC RCA

Nu har vi snart varit i missionen 2 månader och jag tänkte ta tillfället att berätta hur vi har det nu när veckorna har blivit just till en vardag. Jag sitter återigen i det svala arbetsrummet och både vilar mig från solen och försöker sänka kroppstempraturen. Det är i skrivande stund tisdag och jag har precis ätit middag i matsalen. Denna kvällen bjöds det på kyckling med ris och som vanligt är maten jätte bra inne på UCATEX.

Matsalen på UCATEX

Det börjar bli väldigt varmt här nere nu, upp emot 45 grader är inte ovanligt så det är viktigt att inte fuska med vattnet eller maten. Denna tisdagen va inget undantag, det var fuktigt och klibbigt redan på morgonen och när solen väl tagit höjd steg det snabbt till 40 grader. Utbildningen mitt team började med idag va strid i bebyggelse med pluton och ansvarig för förmiddagen va Serganten B, övningen var välplanerad så jag kunde bara följa med. (I verkligheten så är det väl mer att hoppa bock mellan skuggan från mangoträden och försöka se engagerad ut när soldaten tittade på en, för utbildningen det löste Serganten utan konstigheter på egen hand). Det kan säkert låta som att vi är lite lata emellanåt, men det är snorviktigt att tänka på sitt eget stridsvärde. När man själv är ansvarig för utbildning så är det väldigt lätt att glömma sig själv samtidigt som man påpekar och påminner soldaterna om att ta hand om sig. Fuskar man med sånt här nere så straffar det sig direkt, därför är det en av de övriga instruktörernas uppgift att påminna övningsledaren att ta han om sig själv samtidigt som dom själva laddara batterierna inför deras kommande utbildningspass. Idag va detta extra viktigt för på eftermiddagen skulle vi spela militärboll, och där svettas man mer än djävulen i biktbåset.

Militärboll är en kombination mellan fotboll, handboll och rugby. Jag kan väl enklast förklara det med att de spelas på fotbollsplan med någorlunda handbollsregler och rugbytacklingar. Skaderisken är givetvis enorm, men en säkerhetsanalys genomförs givetvis innan all verkasamhet och det som gör att vi deltar är att FACA soldaterna inte vågar tackla oss lika hårt som dom tacklar varandra. De inser väl att det kommer bita dom i röven under kommande övningar om man går för hårt åt instruktören...

Militärboll

Utbildningsdagen delas in i 3 pass som är 2 timmar var, två pass på förmiddagen och 1 pass på eftermiddagen. Mitt team brukar i regel använda de två förmiddagspassen till stridsövning och eftermiddagspasset till närkamp, karttjänst eller i detta fallet sport.

Efter vi låst in vapen och sagt KickiRicki (syns imorgon på Sango) till soldaterna så samlar vi ihop de båda svenska teamen och trycker ihop oss i vår bil hem. Av någon märklig anledning så delar de båda svenska utbildningsteamen på en bil medans samtliga andra utbildningsteam har ett var, men men vi är inte sura för det...

När vi kommer tillbaka lastar vi in all vår utrustning på rummen och samlas på kontoret för lite återkoppling från dagen och omedelbara åtgärder inför morgondagen. Ibland vill även cheferna ha möte om det är något som behöver samordnas eller om vi ska förväntar oss något besök på övningsområdet under dagen därpå.

Äpple på katedern eller mango I handen? Smöra för läraren funkar även här

 

Därefter väntar en kväll på UCATEX. Här har varje enskild individ sin egna rutin som i regel innefattar träning, middag, film/tv-spel, planering inför morgondagen men framför allt att höra av sig hem. Det finns lite olika medel för att kommunicera med hemmafronten, det vanligaste är någon form av chatfönster men även att ringa går bra ibland då nätet inte är överbelastat.

Det vi alla har gemensamt trots att vi trivs jätte bra här nere är hemlängtan. Någon saknar sin son, den andra sin flickvän och den tredje bara saknar den svenska luften och en helt vanlig Marabou mjölkchoklad. För att minimera det negativa med hemlängtan så pratar vi mycket om detta så att den enskilde inte ska behöva känna saknad ensam, oftast behöver man bara ventilera känslorna så kan man tillsammans vända det till något positivt. Detta är ju något alla har gemensamt även kollegorna från de andra nationerna, har man inget att prata om kan man alltid snacka om deras hemland och familj.

Och såhär rullar det på från måndag till fredag, varje vecka.

SWECONs mästerskap i Mario Kart

Skillnaden är lördagen och söndagen.

På lördagen har hela EUTM uppställning där vi hissar EUflaggan och generalen säger några väl valda ord. När den cermonin är slut så är det planeringstid och här brukar cheferna samla teamcheferna och samordna kommande vecka eller berätta om det kommit någon viktig information.

Efter tjänsten slutar 14:00 så är vi lediga och har möjlighet att åka utanför grindarna. Då kan vi hitta på något nere på stan och lämna det tillvardags instängda livet på UCATEX. Utbudet däremot är både begränsat och inte helt riskfritt, THE ADVENTURE OF BANGUI brukar Serberna på sjukan kalla det för. Troligtvis med anledning av maghaveri och andra obehagliga åkommor som kan drabba den som besöker det Centralafrikanska köket. Men det finns några välbeprövade resturanger på stan med bra mat, dock är det ju inte för maten vi åker ut, chansen att få se något annat än campen kan vara vinns nog (Kanske till och med värt ett mindre maghaveri). Men vi får besöka en handfull resturanger, några caféer, två snabbköp och framför allt två hotell där det finns möjlighet att svalka av sig i en pool. Denna möjlighet till utflykt gäller även för hela söndagen, där vi brukar planera in besök på något av hotellen.

Lite kultur har väl ingen dött av? Sa vi och fastnade 2 timmar på gudstjänst.

Jag vill trycka på att det inte går någon nöd på oss, vi har det bra och trivs med tillvaron. Om en vecka åker första stridsparet på sin första leave (ledighet). Därefter kommer det roteras så alla kommer vara hemma två åt gången, vilket gör att vi kommer vara två man kort under stora delar av den kvarvarande missionen. Vad det resulterar i får vi se, men ett magras kommer ju sällan när man vill ha det, det har vi ju lärt oss den hårda vägen..

/Fanjunkare J (Sveriges bästa MarioKart förare i CAR)

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

1 kommentar

  • Fj. Geo 22 mars 2018 10:43

    Fantastiskt roligt skrivet, njut av mangosarna!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *