Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Hemma, mitt i Afrika.

Info A 9 RCA

Nu har vi varit ett stenkast från ekvatorn i cirka fyra veckor och börjar bli varma i kläderna. Att aklimatisera sig går inte över en natt, det kan ta upp till flera veckor, men det är individuellt. Nu har campen blivit vårt hem, vi skapat oss rutiner och knutit goda kontakter med de andra nationerna.

Ingenjörregementets bidrag till missionen

Det har regnat för första gången sedan vi kom hit, en rejäl skur. Även när det är dåligt väder med regn och storm så är det väldigt varmt. Det var skönt för oss när temperaturen sjönk några grader. Det visade sig tydligt att vi är skandinavier som forfarande tyckte det var varmt, då våra FACA- soldater hade mössa och förstärkningsplagg. Eftersom det är torrperiod just nu och den har varat ett längre tag så är inte marken van vid kraftiga skyfall. Ca 5% av vägarna är asfalterade, så regnet resulterade i lite mer vägkaos än vanligt.

Vår lektionsal blev efter ovädret lite lätt fuktig

Campen heter UCATEX och har en gång i tiden varit en textilindustri. Vi som tillhör EUTM har en egen camp i campen med våra egna faciliteter. Byggnader med sovrum, kontor och uppehållsrum. Soldaterna bor i fyrbäddars-, underofficerarna i tvåbäddars- och officerarna singelrum. I vårt kontor som heter ”Victoria room” har vi våra egna Sverige möten, sitter och planerar nästkommade veckas utbildningar. Men viktigast av allt, bilder på medaljtagare från vinter OS. Vi försöker ha så bra koll på OS som möjligt. I uppehållsrummet har vi ett TV- hörn, piningsbord och ett biljardbord. Där brukar vi också ha samkväm med de andra nationerna med jämna mellanrum.

Inne på det svenska kontoret håller vi koll på den svenska medaljskörden i OS

Det är en rätt liten camp men den har mycket att erbjuda. Gymmet har nyligen renoverats och alla träningsredskap har flyttats in till en luftkonditionerad  lokal från att ha varit utomhus. Mycket av vår lediga tid spenderas i gymmet eller precis utanför, på en öppen yta där vi har våra cermonier. Men den nyttjar vi mest som fotbollsplan. Vi har en kiosk som kallas Px, som drivs av en kvinna som kommer från Bangui. Den ska ha fasta öppetider men hon kommer och går lite som hon vill. Samma sak gäller herren som har en frisersalong, han dyker upp när man minst anar det.

Bänkpressen används flitigt, med blandade resultat.

Men allt är bra och vi trivs.

/Lil Viking (Vice Korpral B)

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 170 personer från flera europeiska länder. Insatsen inrättades som stöd till den nationella armén. Sverige bidrar med högst 15 personer. Bidragets huvuduppgift är utbildning och omfattar planering, genomförande och uppföljning av en infanteribataljon. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning, men fokus läggs också på att utbilda på plutonsnivå.

1 kommentar

  • Maria Hedbrant 23 februari 2018 18:16

    Härligt att få se och höra lite om er tillvaro
    Ta hand om varandra!
    Maria H

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *