På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En arbetsdag i CAR

SkyddC RCA

Klocka ringer runt 0600 på morgonen för att vi skall hinna klä på oss och ta oss till matsalen för att äta frukost. Någon utav oss soldater kör fram fordonet för att vi skall snabbt kunna lasta upp utrustning och vapen efter frukost så vi kan bege oss till utbildningsområdet kassai. För att ta sig till kassai måste vi korsa större delen utav Bangui. Det är mycket trafik med ytterst lite regler. Bilar och motorcyklar slänger sig ut i trafiken med väldigt korta avstånd mellan sig. Här räcker det inte att blinka och svänga försiktigt för då blir vi aldrig insläppta. Måste vänta på rätt tillfälle och gasa bestämt för att visa att vi vill fram. Det gäller att föraren är vaken och fokuserad under hela körsträckan för att inte någon olycka skall inträffa.

Morgontrafiken I Bangui

 

Väl framme på kassai tar vi emot truppen vid vår ”lektionssal” som befinner sig mellan två stora mangoträd. Lektionssalen och terränglådan har byggds upp utav FACA-soldater, simpelt men det fyller sitt syfte. När vi har tagit befälet över truppen tar vi plutonen till armoriet för att låsa ut ”blinda” vapen så vi kan öva strid under dagen. FACA-soldaterna har god moral och vill gärna ta lärdom utav våra kvalitéer. De är flitiga och de fortsätter öva ända fram till vi säger åt dem att sluta. Om vi märker att deras moral sjunker något räcker det att någon instruktör är med i något genomförande så får de blodad tand och köttar på igen!

Har man svårt att förklara med ord kan man alltid visa

 

Vid 1130 skiljs vi från plutonen och tar lunch. Lunchen blir utkörd till Kassai från matsalen inne på Ucatex. Där vi utspisar befinner sig alla de olika träningsteamen som kommer huvuddel från Frankrike och Portugal. Maten äter vi fort för att kunna återhämta då vi blir trötta i värmen. Några utav oss brukar ta ut tältsängar som vi kan ligga på i skuggan. Vid 1315 tar vi på oss utrustningen igen för att ta emot truppen igen efter lunchen.

Även teorin är så praktisk som möjligt

Utbildningstiden på eftermiddagen är ganska kort, ca 2 timmar så då brukar vi fokusera på att ha kortare utbildningar som karta/kompass, närkamp eller något annat vi vill lägga extra tid på. När klockan närmar sig 1500 brukar vi avrunda dagen, gärna avslutar vi med att göra armhävningar med plutonen vilket FACA soldaterna gör med stort leende och mycket motivation. När dagen är slut marscherar FACA iväg sjungandes och vi gör uppsittning i fordonen och rullar tillbaka till Ucatex.

Utvärdering efter ett gruppmoment av strid i bebyggelse

Väl inne på campen bär vi upp vår utrustning och vapen till rummen. Våra teamchefer går på möte med övriga nationers teamchefer och går igenom hur det har gått med utbildningen under dagen samt om något behöver styras upp senare i veckan. Instruktörerna kollar igenom utbildningarna och övningarna som ska genomföras nästa dag. När allt för morgondagen är klart har vi fritid till att träna eller bara varva ner. Ca 1830 äter vi middag tillsammans, efter det är dagen snart slut och man är ganska trött i både kropp och knopp.

 

Och detta sammanfattar väl ganska bra en vanlig dag för oss här nere i Central Afrikanska Republiken.

/Sergeant B och Korpral E

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *