På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

EUTM RCA – En pedagogisk utmaning

SkyddC RCA

Att grundutbilda soldater i Afrika är på många sätt precis som hemma, men på de andra sätten helt olika.

De två Instruktörslagen här nere jobbar i trissar, alltså en Chef och två instruktörer. Uppgiften är att utbilda en pluton (30-40man) i allt från enskild soldats uppträdande till hur de arbetar i pluton.

Den som skriver detta inlägget är Team chef för det andra instruktörslaget som är ansvariga för att utbilda fjärde infanteripluton.

Jag försöker förklara vikten av skjutgränser

Förutsättningarna

Förhållanden här nere är enkla men fullt tillräckliga. Lektionssalen är utomhus och plutonen har själva byggt upp den med bänkar och förberett med terrängmodeller. Övningsområdet där vi förväntas drilla våra nya soldater är på samma plats, så man kan direkt efter en teorigenomgång resa sig upp och testa det man precis har lärt sig. Området där vi befinner oss på heter Kassai och är ett gammalt regementsområde. Det man reagerar först på är alla de nedbrända byggnaderna och kulhålen som påminner oss om den frontlinjen som gick över platsen under en av de stadskupper som härjat huvudstaden under åren.

Men för oss är det utmärka byggnader att öva strid i och utanför!

En av instruktörerna utbildar soldaterna i radio och hur man rapporterar

Den pedagogiska utmaningen.

Soldaterna är fruktansvärt motiverade vilket gör utbildningen både lättare och roligare. De vapen vi använder till vardags är gamla gevär som inte längre fungerar. När soldaterna får höra att de inte är aggressiva nog så får de så snällt skrika PANG,PANG (eller GAGONG,GAGONG som det tydligen låter här nere) högre och mer. Detta gör de utan att tycka det är fånigt eller konstigt, de är vana att jobba utifrån de förutsättningarna de har och är otroligt bra på att göra det bästa av situationen.

Mycket imponerande engangemang!

Utbildning i kompassens alla rörliga delar

En av de största utmaningarna är språket, i CAR så pratar man Franska eller framför allt Sango.

Så om jag ska förklara något så berättar jag på svenska som vår svensk/franska tolk översätter till franska,  men sen pratar 75% av plutonen bara Sango så då får plutonchefen översätta en gång till från franska till Sango. Ja ni fattar ju, kroppsspråk och att rycka tag i ett vapen och visa själv är The shit här nere!

 

Här ser vi plutonchefen utbilda sina soldater i kompass. Vi försöker så mycket det går att plutonchefen själv utbildar sina soldater, och efter några genomföranden så brukar han kunna hålla momenten själv!

Vi kämpar på här nere, och överlag har vi det väldigt bra!

Fanjunkare J

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *