Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Då är vi äntligen på plats!

Info A 9 RCA

Efter vad som kan tyckas en lång tid av förberedelser så är nu den tredje styrkan i ordningen på plats i BANGUI, Centralafrikanska Republiken.

Försvarsmakten har varit delaktiga i träningsinsatsen i Centralafrikanska Republiken sedan Januari 2017 då den första styrkan, huvudsakligen från Amfibieregementet kom hit. Dessa avlöstes i Juli 17 av Marinbasen och nu är det alltså Göta Ingenjörregemente som ansvarar för insatsen.

Uppgiften är att stödja den nationella armén i landet med träning och stöd från soldat till Högkvarter. Detta görs av 10 Europeiska länder där Sverige bidrar med framförallt träning av soldater, från grunder tills de går ut på sin första övning i Bataljon. Det är alltså lite som att utbilda inom GMU (Grundläggande Militär Utbildning) hemma på regementet. Eller nästan iallafall. Det är såklart en helt annan miljö, nivå på utrustning och ett annat språk, här pratar inte många småländska men desto fler pratar franska. Språket löser vi med hjälp av våra tolkar. Vi har två utomordentliga tolkar här från Ledningsregementet och utan dom hade det blivit svårt att lära soldater stå, gå och skjuta!

Just nu är det torrperiod i CAR. Därför är mycket av gräs och buskar nu brunbrända och det är ganska dammigt att rulla på vägarna. Det är varmt, idag har vi haft 36-37 grader och prognosen talar om 39 grader i slutet av veckan. Det har tagit en vecka att vänja sig men nu börjar vi nog alla komma in rutinen med att dricka ordentligt och att söka skugga så mycket som möjligt.

Det var vårt första inlägg här ifrån CAR och huvudstaden Bangui. Varför heter då bloggen ”Vid Ubangui”? Den förklaringen är att floden som rinner förbi huvudstaden och utgör gräns mot grannlandet Demokratiska republiken Kongo i söder, heter just Ubangui. Den är ett av tillflödena till den mäktiga Kongofloden.

Vi skriver snart igen, då lite mer om vardagen för Träningsteamet som gör jobbet ute med soldaterna i CAR.

Alla bilder tagna av EUTM RCA Försvarsmakten

 

Officiell blogg

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 170 personer från flera europeiska länder. Insatsen inrättades som stöd till den nationella armén. Sverige bidrar med högst 15 personer. Bidragets huvuduppgift är utbildning och omfattar planering, genomförande och uppföljning av en infanteribataljon. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning, men fokus läggs också på att utbilda på plutonsnivå.

1 kommentar

  • QP2 1 februari 2018 19:42

    Vi följer er med stort intresse!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *