Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Då är vi äntligen på plats!

SkyddC RCA

Efter vad som kan tyckas en lång tid av förberedelser så är nu den tredje styrkan i ordningen på plats i BANGUI, Centralafrikanska Republiken.

Försvarsmakten har varit delaktiga i träningsinsatsen i Centralafrikanska Republiken sedan Januari 2017 då den första styrkan, huvudsakligen från Amfibieregementet kom hit. Dessa avlöstes i Juli 17 av Marinbasen och nu är det alltså Göta Ingenjörregemente som ansvarar för insatsen.

Uppgiften är att stödja den nationella armén i landet med träning och stöd från soldat till Högkvarter. Detta görs av 10 Europeiska länder där Sverige bidrar med framförallt träning av soldater, från grunder tills de går ut på sin första övning i Bataljon. Det är alltså lite som att utbilda inom GMU (Grundläggande Militär Utbildning) hemma på regementet. Eller nästan iallafall. Det är såklart en helt annan miljö, nivå på utrustning och ett annat språk, här pratar inte många småländska men desto fler pratar franska. Språket löser vi med hjälp av våra tolkar. Vi har två utomordentliga tolkar här från Ledningsregementet och utan dom hade det blivit svårt att lära soldater stå, gå och skjuta!

Just nu är det torrperiod i CAR. Därför är mycket av gräs och buskar nu brunbrända och det är ganska dammigt att rulla på vägarna. Det är varmt, idag har vi haft 36-37 grader och prognosen talar om 39 grader i slutet av veckan. Det har tagit en vecka att vänja sig men nu börjar vi nog alla komma in rutinen med att dricka ordentligt och att söka skugga så mycket som möjligt.

Det var vårt första inlägg här ifrån CAR och huvudstaden Bangui. Varför heter då bloggen ”Vid Ubangui”? Den förklaringen är att floden som rinner förbi huvudstaden och utgör gräns mot grannlandet Demokratiska republiken Kongo i söder, heter just Ubangui. Den är ett av tillflödena till den mäktiga Kongofloden.

Vi skriver snart igen, då lite mer om vardagen för Träningsteamet som gör jobbet ute med soldaterna i CAR.

Alla bilder tagna av EUTM RCA Försvarsmakten

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken består av cirka 250 personer från elva europeiska länder och Brasilien. Insatsen inrättades som stöd till Centralafrikanska republikens nationella armé och inleddes den 16 juli 2016. Sverige har under de senaste åren haft cirka tio personer på plats.

Det svenska bidragets huvuduppgift är att träna Centralafrikanska republikens armé och att vara mentorer under dess utbildning. En betydande del av utbildningstiden ägnas åt soldatutbildning men fokus läggs också vid att utbilda på grupp och plutonsnivå. Utbildningen omfattar bland annat vapenhantering, stridsutbildning, orientering och sjukvårdstjänst. En stor del är att agera mentor för officerare som i sin tur själva utbildar sina soldater.

1 kommentar

  • QP2 1 februari 2018 19:42

    Vi följer er med stort intresse!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *