Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Veteranflottiljen verksamhetsåret 2015

lennarttornberg

VetFlj logga 2

Årsmötet 2015 avhölls 25 mars i Kastellet på Kastellholmen i Stockholm. I samband med årsmötet informerade ordf. Göran Algernon om verksamheten i föreningen och ute på Gålö under 2014.

Efter årsmötet vandrade 22 medlemmar till Sjöofficerssällskapets mässfartyg M/S Segelkronan vid Östra Brobänken för att inta middag helt enligt den gemytliga traditionen.

I samband med middagen delades Veteranflottiljens hederstecken ut för 6:e gången. Denna gång förärades Lennart Danielsson, Ulf Rahle, Mikael Holm, Gunnar Hellström och Malin Harström utmärkelsen. Vid T38 årsmöte i Karlskrona 25 mars tilldelades Per-Inge Lindqvist och Hans-Åke Hansson hederstecknet.

Årets höjdpunkt En Dag I Paradiset, EDIP, arrangerades 12 september i sedvanligt vackert höstväder. Intresset var som alltid stort att besöka Gålöbasen. Långt innan grindöppning ringlade kön med bilar långt bortom flera vägkrökar och sådana finns det många av på Gålövägen. Många kom resande med veteranbilar, några på dito mopeder och andra på moderna motorcyklar.

CIMG2835CIMG2823Vi kunde räkna in drygt 500 besökare under dagen och till dessa skall lägga fartygens besättningar och funktionärer i land. Det var festligt, folkligt och fullsatt i vårt paradis. För andra året i rad hade allmänheten tillträde till Gålö. Inbjudan hade gått ut via affischering samt inslag i Radio Haninge och Radio Stockholm. I likhet med tidigare år togs en inträdesavgift och på biljetten erhölls en åktur med valfritt fartyg. Insläppet fungerade bra och bilparkering kunde ske på f.d. fotbollsplanen och på GBBK uppläggningsplats på Lövholmen. Besökarna fick en stärkande promenad till Södra hamnen.

CIMG2820Servering av hamburgare, varm korv och läsk sköttes med den äran av Vegabaren.

Försäljning av souvenirer och profilprodukter sköttes av respektive besättning och lockade många att lätta på plånboken. Nytt för i år var försäljning av profilkläder (Sjöstridsdräkt m/veteran), väskor och mycket populära byxbälten med gravyr på spännet.

Klockan K, d.v.s. 10.00, var det dags för den traditionella flagghissningen. För fjärde gången hissades den flagga som flottiljen fått av Nationaldagskommittén. Naturligtvis till tonerna av paradmarsch.

CIMG2836

T26, T46, T56,T121 Spica och R142 Ystad körde turer tillsammans på Mysingen. En mycket trevlig med arbetsam dag avslutades kl. 15.30 varefter återställning och städning av området vidtog. Dagen och kvällen övergick i ENIP (En Natt I Paradiset) då grillat och övrigt medhavt intogs vid långbord i Intensiven.

Den alltid uppskattade nostalgiaftonen, nr 20 i obruten följd, arrangerades även i år på Sjöofficerssällskapets mässfartyg M/S Segelkronan. Vi var 16 medlemmar som samlades och trivdes under middagen, som ackompanjerades av sång och helt sanna historier från den tid då kanske inte allt var så mycket bättre men i alla fall annorlunda. I aktra salongen på Segelkronan hade mariningenjörsföreningen möte med påföljande middag. Vi veteraner visade dem hur några av snapsvisorna skulle sjungas och vi fick applåder som tack. Efter middagen och till kaffet berättade några av deltagarna om händelser där fartygen deltagit under sommarsäsongen. Göran Algernon berättade om T56 långresa till Visby – Västervik – Harstena i augusti. Gunnar Hellström berättade om R142 Ystads långresa till Visby i juli. Göran fortsatte med att berätta om flottiljens Stockholmsbesök under örlogsdagarna 21-23 augusti då isbrytaren S:t Erik passade på att fylla 100 år. Vackert väder, många besökare och trevligt, trevligt.  Nio fartyg från Gålö i Stockholm samtidigt. Inte dåligt!

Göran fortsatte med att informera om vårt nya avtal med Fortifikationsverket om arrendet på Gålöbasen. Det nya arrendet omfattar, förutom det som ingick i det tidigare avtalet, ytterligare lokaler och större markyta och gäller fr.o.m. 1 oktober 2015.

Nu ser vi fram mot ett nytt spännande och intensivt verksamhetsår 2016.

HNSA Member

Personlig blogg

Veteranflottiljen vårdar det örlogsmarina kulturarvet.

4 kommentarer

 • Leif Elggren 7 april 2016 17:33

  Det ser mycket trevligt ut.
  Jag var torpedhantverkare, stationerad på basen 1967. I mitt fotoalbum sedan den tiden har jag två tidningsartiklar om basen och övningar. Tidningen SE "SOLDAT 67"
  med reporter Jan Muhr och fotografen
  Jan Ednemark
  Dagens nyheter 29 september 67
  "En fientlig jagare sänkt" Har ni artiklarna?
  Om inte, bör dom gå att leta fram.
  Mina är tämligen slitna och svårlästa.
  Vänliga Hälsningar
  Leif Elggren
  Tel.0300-62181 0703-180320

 • Tobias 19 april 2016 04:14

  Riktigt roligt att läsa att det fortfarande hålls ihop!

 • Fredrik 27 maj 2016 11:31

  Intressant läsning och tack för en bra blogg!

 • Tältproffset 2 juni 2016 16:25

  Måste instämma med resten av gänget och säga att det där ser riktigt härligt ut!

  Får mig att minnas tiderna då jag var i lumpen och vi använde oss av stormkök och konserver, llåter inte som mycket men då var det fin middag!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *