Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En Dag I Paradiset – Välbesökt familjedag på Gålö 12 september 2015

lennarttornberg

BEDIP har vuxet sig stort, så stort att i år kändes Gålöbasen lite trång. Vi kunde räkna in 502 externa besökare varav många ur den så kallade allmänheten, vilket är extra roligt. Veteranflottiljen börjar bli känd utanför staketet tack vare uppmärksamhet i Radio Haninge 98,5, Radio Stockholm, TV-programmet Båttokig, artiklar i flera tidskrifter, Facebook och vår hemsida. Amfibieregementet har visat stor vilja att hjälpa oss med lån av extra markytor, lokaler och förtöjningsplatser. Tack GBBK, Gålöbasens båtklubb, för lån av Lövholmen som P-plats. Tack Haninge kommun för stöd med Baja-Major. ”Signore korvmoj” Carlo Taccola såg med stor hjälp av kadetter och aspiranter från SjöVärnsKåren till att ingen behövde gå hungrig. Besättningar och funktionärer gjorde en fantastisk insats och som vanligt erbjöd R142 Ystad kaffe och bullar.

En uppfriskande konkurrens om uppmärksamheten var besöket av ett stort antal Hot Rods och veteranbilar. Allt från tvåtaktsputtrande SAAB 92:or till klassiska jänkare och Hot Rods fyllde paradplatsen.

Den av Nationaldagskommittén skänkta svenska flaggan blåste från signalmasten. Under rå sågs Veteranflottiljens flagga tillsammans med 11. Torpedbåtsdivisionens ”De tolv Plejaderna”. Dagen till ära hissades en örlogsgös från Bundesmarine då Gålö besöktes av representanter från vår tyska systerorganisation Vörderverein Museum Schnellboot.

Trots trängsel och stundtals långa köer syntes bara glada miner hos både besökare och oss veteraner i det strålande vackra vädret. Våra fartyg bjöd på fartfyllda upplevelser under sina sjöexpeditioner (nåja) runt Äggskären. Souvenirförsäljningen på Pentagonplanen lockade många köpsugna och nytt för i år var att det även fanns en kollektion av marinblå kläder, bälten och mycket populära T-shirts att köpa. Radiomuseet drog som vanligt till sig många intresserade.

Sammantaget kan vi bara konstatera att årets EDIP blev en succé även om antalet besökare gjorde att organisationen låg väldigt nära vad den var dimensionerad för. Tack vare ett uppoffrande arbete där många funktionärer knappt kunde komma ifrån för fika-, och annan, paus har Veteranflottiljen visat att vi med gemensamma krafter klarar även större arrangemang och att vi är ett intressant besöksmål även för den breda allmänheten.

Nästa år blir ännu bättre och då ser vi fram mot att välkomna de i år frånvarande vännerna M20, Sprängaren och T38.

Lennart Törnberg

”Vice EDIP-Amiral”

Personlig blogg

Veteranflottiljen vårdar det örlogsmarina kulturarvet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *