Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Veteranflottiljen tar vintervila

lennarttornberg

Tisdagen den 19 november togs T38 upp på slipen i Mtb-hallen. Årets torrsättning har blivit något försenad på grund av att västra bron till Lindholmen sedan en tid tillbaka varit avstängd för fordonstrafik. Detta har inneburit att T38 tvingats förhala till fastlandssidan och åter för att kunna utföra vissa arbeten inför torrsättning. Men nu är T38 äntligen inne i stugvärmen och vinterns underhållsarbeten kan påbörjas.

T38_torrsättn_131119 Lars PeterssonFoto: Lars Petersson

Fortverket fortsätter att renovera Mtb-hallen. Just nu pågar bland annat arbete med att återskapa den camouflagemålning på utsidan som hallen en gång fick när den byggdes 1942. Ett trevligt projekt, tycker Tb-grupp Syd/T38.

Mtbhallen_131121Vi som huserar på Gålöbasen, vid Kungl. Flottans födelsepalts Hårsfjärden, ser med avund på den fina vinterförvaring som T38 bestås med.

På Gålö jobbades denna helg hårt med att täcka Mtb med presenningar. Förhoppningsvis skonas vi från storm och snö denna vinter så att dessa täckningar överlever till dess det är dags för sjösättning våren 2014. T121 Spica har förberetts för vinterdvala genom att alla vattenfyllda system antingen tömts, fyllts med sprit eller glykol. R142 Ystad låg i dag öde men samlar kraft för en avslutande Luciakörning 14/12.

Veteranflottiljens samarbetsforum Gålörådet har haft årets sista sammanträde. I rådet deltar, förutom Veteranflottiljen, Gålöbasens Båtklubb (GBBK), FortV, Amf 1, SMM och Haninge kommun. Marinbasen har varit, och kommer alltid att vara, välkomna men av olika skäl har deltagandet legat på en mycket låg nivå. Glädjande nog har MarinB hört av sig och förklarat att de framgent gärna följer utvecklingen inom Veteranflottiljen och på Gålöbasen. Vi välkomnar MarinB och kommer att hålla er informerade. Mötet 13/11 med Gålörådet var, vill jag påstå, ett av de mera konstruktiva som genomförts. FortV representant antecknar behov av åtgärder så att pennan glöder, Amf 1 ställer sig positiva till att öppna Gålöbasen för allmänheten vid EDIP 2014 och ser heller inga problem med att upplåta f.d. fotbollsplanen för parkering och pir 3 för förtöjning av Mtb och besökande fartyg. Notera lördagen 6 september i era kalendrar för 2014 års högtid EDIP.

Nu gäller det för oss veteraner att hålla området i ett presentabelt skick. Några individer, oklart vilka, har uppenbarligen lässvårigheter. Ett antal soptunnor är utplacerade med en tydlig uppmaning att när tunnan är full ta med soporna till närmaste miljöstation. Skylten med denna uppmaning är i mitt tycke tydlig men lik förbaskat finns det några som bara ställer sopsäckar vid sidan av tunnan då den är full. S K Ä M S !!

FortV har presenterat ett förslag till nytt 3-årigt arrendeavtal som innebär att Veteranflottiljen disponerar ytterligare markyta och även f.d. brandboden som kallförråd. Genom tillmötesgående från FortV och MarinB har vi redan innan nytt avtal tecknats kunnat använda den del av brandboden som utgörs av ett skärmtak. Mycket värdefullt då vi kunnat ställa en hel del materiel under tak och på så sätt även snyggat upp på Gålöbasen. Nu återstår att rätta några detaljer i avtalet och från vår sida vill vi även ta upp en diskussion om årsavgiften. Veteranflottiljen erhåller inget som helst ekonomiskt stöd från vare sig museivärlden, försvarsmakten eller staten i övrigt och heller inte från kommunen. Vi lever på medlemsavgifter och gåvor från enskilda. När detta förhållande kommer på tal i olika sammanhang möts vi av förvånade blickar då många tar det för givet att försvarsmakten tillhandahåller drivmedel och låter oss disponera Gålöbasen utan kostnad. Jag passar på att rikta en uppmaning till alla läsare av denna blogg; Bli medlem och stöd en kulturhistorisk gärning. Gå in på www.veteranflottiljen.se och lös medlemsavgift. Avgiften gäller för 12 månader från betalningsdatum.

Nu ser vi fram mot traditionsenlig träff med glögg och pepparkakor på T121 Spica lördagen 7/12 kl 13.00. Välkomna ombord. Innan vi går hem för välförtjänt ledighet över jul- och nyårshelgerna serverar R142 Ystad julbord 14/12 kl. 17.30. Till julbordet, som kostar 250:- pp krävs föranmälan.

Årsavslut med bloggandet blir någon gång före jul.

GMY

 

Personlig blogg

Veteranflottiljen vårdar det örlogsmarina kulturarvet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *