Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Hösten har inträffat i Republiken Gålö

lennarttornberg

Lördagen 26/10 markerar höstens inträde. Motortorpedbåtarna körde sin avslutningskörning för att sedan dras upp på slipplan. T26 inviger sin nya slipvagn även om hjulställen inte har hunnit renoveras. Vi får hoppas att rosten håller ihop hjulställen över vintern. Motorer konserveras. Torrlufstslangar dras i T121 Spica. R142 Ystad genomförde årets sista körning i ett, trots allt, hyfsat väder. Passagerarna var mycket nöjda och kände sig säkert lika uppåt som den kvinna som efter en EDIP-tur fällde en kommentar som inte kan återges här. Kommentaren kan förstås läsas på R142 Ystad hemsida (sista raden).

Veteranflottiljen har begåvats med efterlängtat förrådsutrymme i form av skärmtaket vid f.d. brandstationen. Utrymmet är mycket efterlängtat och behövligt och har inretts med lagerhyllor. Pallställningar väntar på att resas. En hel del pryttlar har ändå redan ställts under tak. M/Y Triton står i ett av facken. I ett annat står sex st. MTU gasturbiner som skänkts till T121 Spica av motorklubben ”Junkyard 52”. En av dessa turbiner kommer att bli en uppvisningsturbin och köras under EDIP 2014. Bara det är skäl nog att besöka Gålö i september 2014.

Snöslungan, som gjorde så god tjänst förra vintern, vill inte fungera. Nu kommer denna maskin att få en välbehövlig service av en av T121 Spica Vänners tusenkonstnärer så räkna med snöfria pirar även kommande vinter. Pir 1 & 2 alltså. Men om MarinB hör av sig så kan vi säkert komma överens om ett byte av tjänster så att även pir 3 hålls snöfri.

Åter till behovet av förråd. Veteranflottiljen har för flera år sedan hemställt om utökat arrende där f.d. brandstationen, ”Intensiven” och förrådet på berget (By 054 på FortV-språk) skall ingå förutom markområden. FortV är som alltid positiva men väntar sedan länge på Amf1 skriftliga samråd, vilket krävs för ett nytt arrendeavtal. Muntligt samråd finns men det verkar vara ett gigantiskt hinder att ta sig över för ett skriftligt. Hur svårt kan det vara? Veteranflottiljen kan stå till tjänst med papper, skrivare och penna om det behövs. Låt oss ta emot ett skriftligt samråd vid kommande möte med Gålörådet 13/11 så att det avtal som FortV då för med sig kan undertecknas. Återigen, hur svårt kan det vara. Tyvärr utnyttjas några utrymmen i olika byggnader för privat bruk. Om ni som läser denna blogg känner er träffade så se då för f... till att tömma dessa utrymmen.

Jättebjörnlokor, detta gissel, breder ut sig på Gålö. Veteranflottiljen och Gålöbasens Båtklubb kämpar för att begränsa spridningen men vi känner oss lite som Don Quijote i sin strid mot väderkvarnar. Haninge kommuns utlovade insats har uteblivit i år. Snart återstår bara att begjuta plantorna med lämpliga kemikalier. Jag behöver inga kommentarer om negativ miljöpåverkan. Men ställ några liter bekämpningsmedel mot att vackra grönområden förstörs av jättebjörnloka. Växtligheten återhämtar sig efter besprutning men björnlokorna dödar den för alltid.

Nåväl, låt oss lyfta blicken. Låt oss se ett i en nära framtid etablerat Örlogsmarint Kulturcentrum på Gålöbasen. Den enda fartygsbas från VK II och det kalla kriget som fortfarande finns kvar. Kungl. Flottans födelseplats är Hårsfjärden. Må så vara att de trettio Lübska skeppen sökte sin första svenska hamn i Slätbaken men de var på väg till Älvsnabbenbassängen, en del av det då svenska territoriet. Så, kära läsare, Haningepolitiker, Maritima museer, marinjärer och allmänhet, slut upp och stöd Veteranflottiljen i strävan att skapa ett Örlogsmarint Kulturcentrum på Gålöbasen!

GMY

//Lennart

Personlig blogg

Veteranflottiljen vårdar det örlogsmarina kulturarvet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *