Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En Dag I Paradiset 14/9 2013

lennarttornberg

Årets EDIP genomfördes i sedvanligt vackert väder. Fem f.d. örlogsfartyg korsade Mysingens vatten med saligt leende besättningar, veteraner och deras gäster ombord.

Flaggan i topp

Kl. 09.30 GMT (Gålö Mean Time) var det dags för den traditionella flagghissningen. Två uniformerade sjövärnsaspiranter genomförde en prydlig trepunktshissning av den flagga som Veteranflottiljen fått av Nationaldagskommittén. Då vi i år hade besök från det Maritima Museet i Åbo, Forum Marinum, hissades även Finlands vita flagga med blåa korset på under rå på Gålöbasens signalmast. Som sig bör ackompanjerades flagghissningen av paradmarsch. Ceremonin avslutades med att republikens (Republiken Gålö alltså) nationalhymn framfördes med hjälp av CD-spelare av ”Isotta Singers” under ledning av Egon Kjerrman.

Ett arrangemang av den storlek som EDIP blivit kräver långa och noggranna förberedelser. I år, liksom förra året, leddes arbetet av ”EDIP-Amiralen” med assistans av ”Vice EDIP-Amiralen” En stor kader av veteraner högg i för kung och fostervatten och såg till att arrangörskedjan inte hade några svaga länkar. Inpassering med notering av namn, parkering, biljettförsäljning, kaffe och bullar, souvenirer, varm korv gjorde våra nöjda besökare än nöjdare.

Torg-nyståndet

Köerna till biljettdiskarna ringlade långa ty det är ju själva grundidén med EDIP, att åka med så många av flottiljens fartyg som möjligt. I väntan på sjöturen kunde SSRS räddningsbåt besökas och flera passade på att stöda SSRS i deras viktiga värv. Hungriga och törstiga passade på att inhandla grillad korv och läsk från Sjövärnskårens gatukök. Många passade på att bättra på sin örlogsmarina allmänbildning genom att köpa böcker på temat. Även våra profilprodukter hade en strykande åtgång.

Under senare delen av eftermiddagen arrangerades ett seminarium på temat ”Så byggde vi Forum Marinum”. Veteranflottiljen presenterade sin vision för ett Örlogsmarint Centrum på Gålö och Forum Marinum presenterade i sin tur hur de lyckades. Det var mycket intressant att konstatera att Veteranflottiljens vision stämmer mycket väl överens med hur Forum Marinum har arbetat och fortsätter att arbeta. Nu återstår att se om vår hemmakommun är lika positivt inställd som Åbo, om svenska företag är lika positivt inställda som de finska, om den svenska ”kulturen” står på vår sida på samma sätt som den finska står upp för Forum Marinum, om Veteranflottiljen kommer att behandlas lika positivt av svenska försvarsmakten som Forum Marinum behandlas av den finska. Den viktigaste förutsättningen för att skapa Gålö Örlogsmarina Centrum är förstås att Veteranflottiljens medlemmar ställer upp och arbetar för detta vårt gemensamma mål. Forum Marinum har redan nu visat att de tror på att vår vision blir till verklighet genom att överlämna en sköld med inskriptionen ”Örlogsmarint Centrum Gålö”.

Nu gäller det för Veteranflottiljen, Haninge kommun, Försvarsmakten, svensk industri, ”kulturen” m.fl. att se till att vi inte med skammens rodnad på kinderna tvingas att lämna tillbaka denna sköld med orden: ”Ledsen, det blev inget”.

Vapensköld FM

Det är tyvärr lite tråkigt att konstatera att av inbjudna till seminariet långt ifrån alla var representerade.

Nåväl. Även denna fantastiska dag led mot sitt slut. ”Amiralen” och hans vice tog tillsammans med veteraner från fartygen ett tag i taljan och röjde däcken. Lite jobb återstår till kommande vecka men det är sådant som vi tar tag i med ett leende på läpparna styrkta av alla uppskattande ord vi fick oss till livs av alla över 300 besökare.

Vi ser med tillförsikt fram mot nästa år och alla därefter kommande dagar i paradiset. Några datum är ännu inte fastställda med reservera för säkerhets skull både första och andra lördagen i september för att uppleva samma euforiska känsla de kommande åren som vi alla känt sistlidna lördag 2013.

 

 

 

Personlig blogg

Veteranflottiljen vårdar det örlogsmarina kulturarvet.

2 kommentarer

  • Eleonore 17 september 2013 10:19

    Jag var en av besökarna och då det var första gången för mig blev det verkligen en totalupplevelse att få åka Spica. Jag återkommer mer än gärna nästa år men då ska jag vara där något tidigare så att det finns platser kvar även på något av de andra fartygen.

  • Ole Holmberg 18 september 2013 20:21

    Tack alla besökare och alla som fixade dagen - det blev verkligen "En dag i paradiset"!
    Trevligt när alla snyggt o prydligt parkerade efter våra hänvisningar och glädjande med alla trevliga frågor och återkopplingar besökarna ger oss - välkomna tillbaka - och varför inte bli medlem - vi har trevligt alltid i fina gäng som jobbar för att hålla vår Veteranflotta vid liv

    En av EDIPS "Ordningsmän" i "Republiken Gålö.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *