Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Intensiv verksamhet på Gålöbasen

lennarttornberg

Verksamheten på Gålöbasen har nu kommit upp på högvarv efter sommarens dvala. De enda som inte vilat är T26 och T56 som besökt vårt östra grannland. I Norra Hamnen arbetas det febrilt med att bygga en ny slipvagn till T26 och Mtb ses över för att kunna visa upp sig under EDIP* 14/9. Slipvagnar

I Södra Hamnen råder förvirring. Fartygen har omförtöjts så att ny skoning kan monteras på pirarna. A-sluparna, T121 Spica och R142 Ystad har fått låna inre piren. Tack för det Amf1. I lördags blev hemlängtan för svår för R142 varför besättningen förhalade henne till den invanda platsen vid mittenpiren. Väl ”hemma” genomförde besättningen praktiska övningar med att ta sig upp i livflotte efter att först ha vänt den på rätt köl. På T121 Spica gavs alla viktiga system en översyn inför besöket i Nynäshamn 6-7/9. Vedettbåten 18 Sprängaren, M/F Nordanö och några av flottiljens småbåtar ligger tillfälligt vid mittenpiren och kommer att förhalas till yttre under kommande vecka när Rånö Gård & Varv på FortV uppdrag slutfört monteringen av kajskoning. Det är underhållande att se besättningsmedlemmar gå med bestämda steg mot den vanliga förtöjningsplatsen för att upptäcka att fartyget inte finns där och sedan med ett generat leende traska till den tillfälliga förtöjningsplatsen. Jodå, jag har gjort det själv.

Inre piren

Flottiljens utställningshall, ja jag vet att det är minst sagt pretentiöst att kalla en 40-fotscontainer så, har fått nya fina hyllor där diverse prylar från svunnen tid till nutid exponeras. Här finns också möjlighet att slå sig ner och njuta av marin litteratur och även läsa de tidningar som flitigt skriver om Veteranflottiljen, Gålöbasen och verksamheten där.

Ole 22

 Markytorna har ansats. Gräsplanen framför f.d. off- och kadettvillorna har klippts så att de mera liknar gräsmatta än en vildvuxen vall. Med några lass matjord för att fylla igen hjulspår och andra ojämnheter kan vi snart arrangera flottiljmästerskap i krocket och kanske även utmana grannflottiljen på Berga till en tvekamp. Tyvärr omöjliggör ett alltmer växande bestånd av jättebjörnloka och en vildvuxen syrenhäck att den tidigare trivsamma uteplatsen kan iordningställas i år. Vi räknar dock med hjälp att både bekämpa björnloka och röja sly så att vi kan njuta av en prydlig trädgård nästa år.

Gräsplanen

Innan höstens stora begivenhet EDIP kommer några av fartygen att gå till sjöss för kortare turer. T121 Spica besöker Nynäshamn 6-7/9 och R142 Ystad låter ivriga gäster andas sjöluft under en högfartstur 10/9. Spica har några passagerarplatser kvar både Gålö – Nynäs 6/9 och Nynäs – Gålö 7/9 så här finns möjlighet att åka med. Kontakta event@t121spica.se om du är intresserad.

*EDIP kräver kanske en förklaring. Denna nu etablerade akronym står för En Dag I Paradiset, vårt paradis Gålöbasen. Denna dag håller vi öppet för medlemmar, deras familjer och vänner och särskilt inbjudna att besöka Gålöbasen och dessutom få en sjötur med våra fartyg.

Gålöbasen har, som tidigare nämnts, begåvats med ångfärjan Mälaren III. Fartyget är ett vrak, knappt helt mellan rosthålen, men som fartyg värt att bevara. Noteras bör att Veteranflottiljen inte har med Mälaren III att göra förutom att vi upplåter mark för att ställa upp fartyget. Denna förvaring är högst tillfällig. Mälaren III skall vara borta från Gålöbasen senast 2014-09-01. Under det år som Mälaren III står på Gålö förutsätter jag att hon täcks av presenningar innan EDIP.

Mälaren 3

För övrigt anser jag.... Ja nu väntar vi på att MarinB överlåter den nu tomma f.d. brandstationen till Veteranflottiljen.

Brandstationen

Är detta den typ av förråd MarinB behöver? Knappast troligt, men det är den typ av förråd Veteranflottiljen behöver!

 

 

Personlig blogg

Veteranflottiljen vårdar det örlogsmarina kulturarvet.

1 kommentar

  • Soldaten 1 september 2013 19:26

    Förhoppningsvis kommer basen framöver återtas i Försvarsmaktens framtida upprustning som kommer ske tids nog!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *