Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Veteranflottiljen i österled

lennarttornberg

Veteranflottiljens motortorpedbåtar T26 och T56 har nu börjat sin resa österut. Resplanen finns i ett tidigare inlägg nedan. De båda fartygen gör sällskap till Mariehamn varifrån T56 vänder stäven åter mot hemmahamnen på Gålö medan T26 sätter kurs över Skärgårdshavet mot Åbo och Forum Marinum. Precis som förra året, då M20, T56 och R142 Ystad besökte Åbo, ställer Forum Marinum och Åbo stad upp med ett mottagande värdigt ett större ”riktigt” örlogsbesök. Besättningen på T26 är väl förberedda på den uppmärksamhet, inte minst från massmedia, som besöket ges. Det kommer att bli intervjuer både i radio, TV och tidningar. Besöket har inte ens hunnit börja innan det uppmärksammas i pressen. Tidningen Åbo Underrättelser skriver: 

”Havets vinthund” vid Forum Marinum

Världens äldsta motortorpedbåt kommer till Åbo. Den svenska motortorpedbåten T26 besöker Forum Marinum i Åbo den 10-11 augusti. T26 har uppnått den aktningsvärda åldern av 70 år, och är därmed världens äldsta motortorpedbåt med originalmaskineri. Motortorpedbåtar kallas ofta ”havets vinthundar” på grund av sin snabbhet. Marinintresserade välkomnas ombord på T26 för att ta del av de spartanska förhållandena och det tidstypiska Isotta Fraschini-maskineriet på 3000 hästkrafter. Motortorpedbåten T26 är till utseende mycket lik T3 Tyrsky, alltså den finska motortorpedbåt som finns vid Forum Marinum. Veteranflottiljen är en svensk paraplyorganisation för personer, föreningar och stiftelser som äger och driver före detta svenska örlogsfartyg som levande museifartyg. Det rör sig om ett musealt utbyte och besöket har alltså inget att göra med respektive lands försvarsmakt.

T26 är öppen för besökare vid Forum Marinums kaj lördag 10.8 kl 16-19 och söndag 11.8 kl 11-19

Som en del i utbytet mellan Veteranflottiljen och Forum Marinum medför T26 en del materiel, som behövs till den finska T3, som gåva. Nästa tillfälle till utbyte blir i samband med Veteranflottiljens arrangemang ”En Dag I Paradiset” (EDIP) på Gålö 14 september då vi välkomnar representanter för Forum Marinum. I anslutning till EDIP kommer Veteranflottiljen att bjuda in till ett seminarium där temat är ”Så byggde vi Forum Marinum”. Det är i skrivande stund inte klart vilken dag och var seminariet genomförs men vi siktar på fredag 13/9 med start under eftermiddagen. Då Gålöbasen inte erbjuder lämpliga lokaler kommer vi att försöka hitta sådana antingen i närområdet (Berga/Haninge) eller i Stockholm. Inbjudan till seminariet kommer inom kort.

Personlig blogg

Veteranflottiljen vårdar det örlogsmarina kulturarvet.

2 kommentarer

  • Niklas Fabritius 12 augusti 2013 20:45

    Otroligt fint med dessa båtar. När kommer ni tillbaka? Far ni via Mariehamn igen?
    Mvh Niklas Fabritius

  • lennarttornberg 15 augusti 2013 18:06

    Tack för att du visar uppskattning för Veteranflottiljens fartyg.
    Något besök i Finland eller på Åland är inte planerat. Nog för att vi gärna vill åter men tyvärr måste vi rätta oss efter den krassa ekonomiska verkligheten som begränsar våra sjöturer till Stockholms skärgård den närmaste tiden.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *