Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

T121 SPICA VÄNNER 10 ÅR

lennarttornberg

Det råder lite delade meningar om när Föreningen T121 Spica Vänner bildades men alla är i alla fall överens om att det var år 2003. Nu har vi valt att vår födelsedag är 7/6 2003. Vad kan passa bättre än att ha samma födelsedatum som Kungl. Flottan!

På vår tioårsdag samlades ett 25-tal medlemmar för att fira födelsedagen. Redan under tidig eftermiddag förbereddes T121 Spica, som ligger förtöjd vid Vasamuseet, för fest. Suntält restes. Grillen laddades med kol. Ammunitionsdurkskall dryck hämtades upp. Borden dukades med ankarporslin. Snart hördes de välkända klicken då en och annan öl öppnades. Stämningen steg, glada skratt hördes över Nybroviken.

Vår planerade enkla måltid visade sig, tack vare engagerade medlemmar och deras fruar bli en gourmetmåltid. Grillmästaren fick ett välfyllt glas att hålla sig i då han fullgjorde sitt värv med den äran. Vid ”uppbackning skaffning” ringlade kön lång för att ladda tallrikarna med grillad kotlett, potatissallad, grönfoder och en massa annat som jag i skrivande stund glömt vad det var. Något som är värt att minnas är dock desserten bestående av bärpannacotta vilken transportrats 7 km på cykel från Lidingö till Museifartygspiren vid Vasamuseet.

Kvällens clou var i alla fall då vi alla fick avsmaka T121 Spicas speciella Torpedbåtspunsch. Denna Punsch har lagrats i ammunitionsdurken under minst två resor över Mysingen. Vad är Linje Aquavit i jämförelse med detta?

Dagen 7/6 var en solskensdag i dubbel bemärkelse. Visst är vi vana att leva under den starkaste stjärnan i stjärnbilden Jungfrun (Spica) men i dag njöt vi minst lika mycket av vår stjärna solen som värmde både skrov och besättning.

När solen sakta sänkte sig underhöll ”Stene Bälg” med välkända melodier på dragspel. Det visade sig, föga förvånande, att alla kunde sin Taube och även de obligatoriska ”Fjärden” och ”Röda Havet”

Så gick solen slutligen ned bakom Stockholms horisont och festen avslutades med tapto: ”När solen sakta sänker sig då går jag hem och lägger mig. God natt, god natt, god natt”

För övrigt anser jag att Marinbasen skall överlåta förråd på Gålö till Veteranflottiljen

GMY

Lennart

Personlig blogg

Veteranflottiljen vårdar det örlogsmarina kulturarvet.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *