Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

EUTM 08: Stridsvagnstjänst i Mali

stridsvagn


Foto: Wartofta Stridsvagnskompani
EUTM MALI08 ur Skaraborgs Regemente har varit på plats i Mali i snart 12 veckor. Vi som är på plats är officerare från Wartofta stridsvagnskompani. När vi åkte ner var vår uppgift att träna soldater i infanteristrid samt logistik. Efter fyra veckors träning fick vi frågan om vi kunde utbilda deras pansartrupper på stridsvagn T-54 (exportvarianten av T-55) samt den lätta stridsvagnenPT-76. Självklart svarade vi ja och formerade därefter Tank Crew Training Team bestående av fem svenska stridsvagnsofficerare. Vi arbetar tillsammans med ett italienskt team, de har huvudansvaret för PT-76-utbildningen och vår huvuduppgift är T-54-utbildningen.

Uppgiften är att under åtta veckor träna en pluton T-54 samt en pluton PT-76 i grundläggande strid och taktik på grupp till plutonsnivå. Som grund för utbildningen används det franska kavallerireglementet. Då franskakunskaperna i teamet är begränsade, har vi fått hjälp av belgiska kollegor att översätta reglementet till engelska. Mycket liknar vårt eget sätt att strida.
Två veckor av stridsvagnsutbildningen kvarstår. Den senaste veckan har fokus legat på counter-IED träning bestående av olika slags sökmetoder, mine awareness och checkpoint verksamhet. Återstoden av träningen kommer att repetera och utveckla tidigare utbildning, men också bestå av prövande moment för att testa soldaternas kunskaper.

Som stöd under utbildningen använder vi en svensk instruktionsbok till Brobandvagn 971 som är byggd på T-55-chassi. Hans Kungliga Höghet Prins Carl-Philip, generallöjtnant Gyllensporre samt generalmajor Pettersson har besökt EUTM MALI08 och tittat på utbildningen.

Personlig blogg

På Stridsvagnsbloggen får du följa Wartofta stridsvagnskompani och deras umbäranden på Skaraborgs regemente P 4 i Skövde.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *