Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

EUTM Mali: Bokslut för första kontingenten

stridsvagn

Vår pluton ur Elou-bataljon

Vår pluton ur Elou-bataljon


Foto: Wartofta Stridsvagnskompani

Det börjar dra ihop sig för den första kontingenten av EUTM Mali.
De maliska soldaternas sista utbildningsvecka ägnas åt en bataljonsövning och följs av instruktörer som mentorerar sina respektive plutoner och kompanier.

Under lördagen genomfördes en medaljceremoni där den afrikanska solen sken ikapp med EUTM-personalen.

De svenska instruktörerna har ingått i en nordisk- baltisk utbildningsgrupp under sex månader som utbildat totalt två maliska kompanier. Utmaningarna har funnits där, såväl språkliga som kulturella, och det har varit tydligt hur olika kunskaper hos instruktörerna har kompletterat varandra, och därför tillsammans kunnat lösa uppgift.

Det är aldrig lätt att gå i bräschen.
Men det är en tjusning och en stor utmaning i att vara pionjär.
För de svenska instruktörerna har det även funnits stora utmaningar, bland annat när specialistofficer har fått gå in som tjänsteförrättande plutonchef i chefens frånfälle, och löst uppgift på ett bra sätt.

Den afrikanska djur och naturlivet, har även påverkat personalen med både malaria och ”jalla”, något som man undviker men ändå får räkna med när man genomför en mission i tropiskt klimat.
Det här har varit ett äventyr som påverkat var och på många sätt.
Många lärdomar har dragits av att instruera och att göra det på andra språk och att samarbeta mellan nationer.

För den hemroterande styrkan är väskorna packade och samtliga ser framemot en välförtjänt ledighet och att få återförenas med familj och vänner. Men också att få komma tillbaka och ägna sig åt huvudtjänst.

Till den avlösande styrkan med svenska kollegor önskar vi lycka till!

EUTM Mali 01

Soldater och officerare från Wartofta Stridsvagnskompani och 42. Mekbat.

Medaljerade instruktörer från 42. Mekbat.

Medaljerade instruktörer från 42. Mekbat.


Foto: Wartofta Stridsvagnskompani

Personlig blogg

På Stridsvagnsbloggen får du följa Wartofta stridsvagnskompani och deras umbäranden på Skaraborgs regemente P 4 i Skövde.

1 kommentar

  • Soldaten 12 september 2013 21:44

    Bra jobbat och varmt välkomna hem till Sverige!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *