Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Plutonsstrid och vård

stridsvagn

Foto: Wartofta Stridsvagnskompani

Under förra veckan övade stridsvagnsplutonerna plutonsstrid på Skövde övningsfält.

En teoretisk genomgång hade givits föregående fredag vilket underlättade för samtliga att ha en gemensam kunskapsnivå och förståelse för formationer och normalförfarande i plutons ram.

På måndagen övades mer stridsformationer och förfaranden, för att på tisdagen möta en tänkande motståndare i form av en LVKV-pluton (Luftvärnskanonvagn 90). Under större delen av dagen genomfördes ett enda långt tillämpat moment där plutonerna verkade i kompanis ram och där gårdagens övningar direkt gav utdelning.

Att möta just mindre lättare fordon såsom Strf90 och LvKv90, istället för stridsvagnar ger många givande situationer eftersom dessa fordon är mindre och har en helt annan terrängframkomlighet än stridsvagnar och agerar således på ett annorlunda sätt än när stridsvagnar möter stridsvagnar.

Många lärdomar drogs för stridsvagnsplutonerna som såg detta som en naturlig stegring från den nyligen genomförda skarpskjutningsperioden.

Resten av veckan bestod av REMI-vård för hela kompaniet där vagnarna skall vara i bästa kondition inför sommaren och höstens övningsserier.

Personlig blogg

På Stridsvagnsbloggen får du följa Wartofta stridsvagnskompani och deras umbäranden på Skaraborgs regemente P 4 i Skövde.

2 kommentarer

  • Anders 18 juni 2013 12:39

    Det låter som ni har genomfört strid mot varandra här, hur står sig en 90 vagn mot en 122, elkraften är väl lite större på 122an men framkomligheten är nog som ni skriver bättre på strf 90. Till frågan, vem hade fördel??

  • Joakim 18 juni 2013 13:01

    Anders, framkomligheten och smidigheten är något bättre hos den mycket lättare strf90.
    Men möjligheten att leda och samordna elden är bättre hos strv, samt att 120mm talar för sig själv.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *