Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nijmegen 2012: 160 kilometer senare

stridsvagn

Wartofta ställde upp med en marschgrupp i årets upplaga  av Vierdaagse, fyrdagarsmarschen i Nijmegen, Holland, den 96:e i ordningen.

Vår grupp fick understöd av kollegor från andra kompanier i 42 Mekbat, och även officerare från bataljonen gjorde oss sällskap till Holland.

Vierdaagse är så oerhört mycket. Äventyr och styrkeprov är det verkligen, men det kräver att upplevas, för det är också lika stora delar folkfest, av den magnitud som är så svår att förklara, det måste upplevas för att man ska kunna förstå.

På Camp Heumensoord bor ca 5000 militärer från olika nationer, det kulturella utbytet är stort och en väldig upplevelse för den som aldrig bekantat sig med andra nationers militärer innan. Under marschen och i mässen hinner man utbyta många ord och erfarenheter med deltagare från både Tyskland, USA och Kosovo, och många andra nationer. Utöver dessa militärer så delar man även marschäventyret med ca 45000 civila gångare.

Det är en utmaning att marschera så långt, även om man gör det i etapper om ca 40-45 km per dag.
Om du dessutom gör det i en grupp som är tillfälligt sammansatt, så sätter det särskilt stora krav på gruppens professionalitet, och även på gruppens chef. Tempot måste anpassas till gruppens förmåga, och raster måste planeras och effektiviseras ner till varenda individ, allt för gruppens bästa och för att gruppen ska kunna avverka så många kilometer som möjligt och så effektivt som möjligt.

Gruppsamarbetet slutar inte när man kommer tillbaka till campen. Återhämtningen är ett minst lika viktigt samarbete, att hjälpa varandra med sin fotvård och med olika slags åtehämtning är avgörande för prestationen.
Rutiner och samarbete.

Väl under marschen så gäller det att njuta av den folkfest man får vara med om, och att bjuda på sig själv.
Att skoja med varandra, andra marschdeltagare och med den väldiga, och trogna publiken är ett av de bästa sätten att ta sig runt de 160 kilometrarna med ett leende på läpparna.
Defileringen den fjärde marschdagen nedför Via Gladiola efter en väl utförd marsch, är lön för mödan och en av de häftigaste och mest upplyftande känslor man kan få uppleva i uniform. Det är också detta får så många att komma tillbaka och genomföra marschen gång på gång. Ett mottagande som mest kan liknas vid ett segertåg.

För sina goda insatser under marschen så fick Wartoftas marschgrupp ta emot sin gruppmedalj, och samtliga marschdeltagare fick även sina individuella medaljer.

För sitt goda föregångsmannaskap och föredömliga uppträdande, tilldelades även gruppen, som andra grupp någonsin ett coin för ”Föredömlig grupp”, vilket delades ut av den svenska delegationen tillsammans med rikshemvärnschefen brigadgeneral Roland Ekenberg. Coinet togs emot med stor stolthet, och känns för gruppen som det bästa betyget för väl utförd insats. Den gulsvarta fanan hade burits med stolthet marschen igenom, och gruppens sånger hade byggt internationella broar med bland annat Norge och Holland.

Långt innan alla sår hade läkt, hade hoppet och längtan tänts om att få marschera nerför Via Gladiola även nästa år!

Foto: Wartofta Stridsvagnskompani

Personlig blogg

På Stridsvagnsbloggen får du följa Wartofta stridsvagnskompani och deras umbäranden på Skaraborgs regemente P 4 i Skövde.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *