Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Nya navigatörer till flottan

Skoldivisionen

Efter totalt 15 veckor vid Skoldivisionen är eleverna ur f.d. OP 09-12 nu färdigutbildade inom området praktisk navigation och fartygsmanövrering.

För oss som arbetar på divisionen har det varit mycket roligt och stimulerande att följa den stora utveckling som skett sedan de första stapplande stegen togs hösten 2011. Nu kan flottiljerna snart ta emot nya navigatörer som är väl förberedda för att gå in i befattning som navigatörer på stridsfartygen.

Jag lämnar ordet till en av eleverna som får sammanfatta tiden på skoldivisionen.

Niklas Wiklund / C Skoldiv

———————————————————

Jag tror livet handlar om att våga, att älska och förlåt.

Fänrikar årgång 09 har avslutat sin sista femveckorsperiod på skoldivisionens fartyg. Perioden har präglats av variation men även befästande av kunskap. Variation i form av navigation, förtöjningsövningar, MOB-övningar, RAS-moment, kopplingsövningar, bogsering och MANEX samt höstens kyliga vindar med tillhörande tät dimma för att i slutet av perioden övergå till vinterns ännu kyligare vindar med snö och is.

Vi började perioden med en ombasering till Norrköpingsområdet för att där befästa våra kunskaper i militärledsnavigation. Militärledsnavigation är en viktig del i vår utbildning, inte av anledningen att fänrikarna tror att de enbart kommer köra militärled när de kommer ut på förbanden, snarare av den anledningen att det inte finns något bättre sätt att få ett kvitto på om du kan din navigation. Är du metodisk, har loggen och pejlskivan med dig, sätter din gir så kommer du även ligga rätt i märket.

Efter militärledsnavigationen följde RAS-moment och en ombasering tillbaka till Karlskronaområdet där den senare delen av perioden präglades av varierande övningar till sjöss med enskilt fartyg och tillsammans med övriga fartyg i divisionen.

Totalt har vi genomfört 15 veckor till sjöss med skoldivisionen. 15 veckor som i slutändan har handlat om att våga, att älska och förlåt. Våga testa sina egna gränser, älska sina snygga förtöjningar och förlåta sig själv för de misstagen man gör. De kan låta som ett enkelt sätt att tänka men i praktiken är det enklare att älta de misstagen man begår, att hitta felen i förtöjningarna och stanna kvar i sin egen trygghetszon där man väljer att inte utmana sig själv.

Veckorna har varit fyllda av olika känslor, veckorna har varit fyllda av utmaningar och utveckling. På mina kurskamraters vägnar tar jag tillfället i akt att tacka skoldivisionens besättningar för dessa veckor och för den kunskapen och de erfarenheterna vi tar med oss när vi lämnar.

God jul och Gott nytt år!

GMY

Fk Theresia Åhström

Personlig blogg

Skoldivisionen är ett utbildningsförband inom Sjöstridsskolan. Vår huvudsakliga verksamhet består av att utbilda kadetter och officerare till marinens förband inom områden som navigation, fartygsmanövrering och sjömanskap.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *