Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Patrullbåt eller skolfartyg, i byssan är det ingen större skillnad

Skoldivisionen

HMS Mysing


HMS Argo

På skoldivisionens fartyg tjänstgör som sig bör ett gäng eminenta kockar som levererar mat till hungriga elever och besättningar flera gånger om dagen. Kockarna är alla anställda sjömän där samtliga är rekryterade ur värnpliktssystemet.

Den äldste av våra kockar gjorde värnplikten på patrullbåten HMS Mysing, ett fartyg som Försvarsmakten sålde redan 1996. Det finns med andra ord en hel del erfarenhet i kockarnas ryggsäckar. Här kommer Mickes beskrivning över hur en dag i byssan kan se ut.

——————————————————————————————

Tisdagen började med frukost i ett grått och trist Lysekil som skulle platsa i ett Lars Norén drama. Lunchen i ett soligt och öde Smögen, när det var dags för middag hamnade vi i Djupvik som bjöd på olika nyanser av grått.

Som kock på skoldivisionen är inte den ena dagen den andra lik. Det enda som man vet med säkerhet är att det ska produceras mat minst 3 ggr per dag, för att hålla humöret uppe hos besättningen. Däremellan diskar man upp och förbereder nästa måltid och är behjälplig där det behövs.

Det dricks även en hel del kaffe och en och annan kaka äts upp. Så med andra ord så skiljer det sig inte mycket från min tid som värnpliktig på HMS Mysing.

I byssan blir det ibland lite som en skyddad verkstad. Man står i sin ensamhet och radion pumpar ut rockmusik och man har ingen aning om hur vädret är eller vart man är. Men som tur är kan man gå upp på bryggan och orientera sig om både väder och läge.

Vill man ha sällskap i byssan är det enklaste knepet att dra igång ett litet kakbak. När dofterna börjar spridas i fartyget så brukar det dyka upp folk med ett leende på läpparna som är intresserade av att smaka.

Mikael Lindholm /Kock HMS Argo

——————————————————————————————

För den patrullbåtsintresserade så är Mickes f.d. fartyg HMS Mysing numera i civil ägo och har byggts om till oigenkännlighet och heter numera Mysing af Nynäshamn. Bild 1 Bild 2 

 

Personlig blogg

Skoldivisionen är ett utbildningsförband inom Sjöstridsskolan. Vår huvudsakliga verksamhet består av att utbilda kadetter och officerare till marinens förband inom områden som navigation, fartygsmanövrering och sjömanskap.

1 kommentar

  • Robert Hjelm 26 november 2012 23:17

    Byssan är inte kvar under akterdäck längre den är uppflyttad till gamla FC hytten och
    FC mässen, lite större än förr.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *