Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Elevfria veckor men full fart ändå

Skoldivisionen

Förra veckan avslutade OP 09 sin första period vid skoldivisionen.  Alla elever har gjort mycket bra i från sig och visat ett mycket stort engagemang i allt från att ta till sig kunskapen att framföra fartyg på ett snabbt och säkert sätt inomskärs i trånga leder, till att rengöra fartygen. Bra jobbat!

Under sista ombaseringen hem mot Karlskrona så gjordes ett kort stopp i Kalmar för att hämta upp huvudläraren i navigation (teori) Bengt Fröberg och navigationsläraren Jesper Hallström. Bengt tog på sig stora ”steam-hatten” och for runt och ställde en mängd kontrollfrågor till eleverna och gjorde stickprovskontoller av både det ena och det andra. Bengt var lite ”bekymrad” över att det inte stod en elev på taket med sextanten i högsta hugg och tog solhöjder. Men destå närmare ”klotet” vi kom destå lugnare blev det också på steam-fronten.

Jag vill här även passa på att rikta ett stort tack till all inlånad personal som ställt upp för att möjliggöra att bemanna upp fyra fartyg under perioden. Utan er hade vi inte fått igenom alla 20 elever. Tack, ni vet vilka ni är!

Innevarande ”ledighetsvecka” har det ingalunda varit lugnt på något sätt. HMS Arcturus har hämtats från Djupviks varv på Tjörn där hon genomgått stabilitetsåtgärder. Hon förtöjde i Karlskrona natten mot i dag. På samma sätt fast i omvänd riktning har en besättning ombaserat HMS Antares till Djupvik som i dag lyfts upp på land för att som sista fartyg i serien byggas om under de kommande sju veckorna. Besättningarna fick trots årstiden (mot alla odds) en lugn och behaglig resa över Hanöbukten och Kattegatt. Rapporterna talar dock om kraftig dimma med i stort sett nollsikt.

Under vecka 45 så får merparten av besättningarna välförtjänt ledighet medan andra har en fulltecknad mötesvecka. Vecka 46 kommer eleverna ur OP 08-11 åter till divisionen för att erhålla sitt sista utbildningspaket om fem veckor. Mer om detta framöver.

Niklas Wiklund, C Skoldiv

 

 

 

Personlig blogg

Skoldivisionen är ett utbildningsförband inom Sjöstridsskolan. Vår huvudsakliga verksamhet består av att utbilda kadetter och officerare till marinens förband inom områden som navigation, fartygsmanövrering och sjömanskap.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *