Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Dag 37-41 (fält)

rekrytpetersson

Då är jag slutligen tillbaka på logementet igen efter några dagar i skogen.

Tisdag:
Det var väldigt blandade känslor bland oss på tisdagsmorgonen när vi vaknade. Det kändes inte jättelockande att lämna den varma logementssängen för att bege sig ut i en regnig skog och veta att man ska vara där i 4 nätter utan alla bekvämligheter man är van vid.
På förmiddagen gjorde vi hur som helst insittning i transporten som tog oss ut till vår blivande förläggningsplats. Till min förvåning var det faktiskt en ganska ”mysig” plats den här gången, omgiven av stora tallar och blåbärsris. (Och älgflugor som det ryktades om...) Det dröjde inte länge förrän det kröp i hela hårbotten när jag stod och grävde mitt skyttevärn i regnet. Det finns stunder då man undrar varför man frivilligt satt sig i skiten kan jag erkänna 😉
Eftermiddagen bjöd på bättre väder och arbete med att sätta upp och maskera våra tält. När det mörknat fick vi även en förevisning om hur en larmmina fungerar och hur man placerar ut den.

Onsdag:
05:45 var det dags att möta en ny dag. Enligt order var det bara att ta sig ut ur tältet och börja riva. Efter att vi slängt i oss lite frukost var det en heldag på ett närliggande övningsfält som väntade. Dagen var indelad i olika stationer med bland annat skarpskjutning i stridsställning, utbildning i lyspistol, inskjutning av vapen och framryckning stridsparsvis. När kvällen kom och det började bli mörkt fick vi slutligen skjuta med lyspistolerna några åt gången. Det blev som ett fyrverkeri när alla lyspatroner singlade ner från himlen. Riktigt fint!
En mindre trevlig överraskning fick vi när vi kom tillbaka till förläggningsplatsen och insåg att vi skulle bli tvugna att slå upp våra tält i en kolsvart skog. Några svordomar senare kunde vi vid midnatt tillslut veckla ut våra sovsäckar i tältet och sjunka in i lite välbehövlig sömn. Jag hade eldpost mellan 01-02 så någon prinsessömn blev det tyvärr inte för mig den natten 😉 Lyckades även bränna armen på kaminröret, vilket resulterade i ett stort fett brännmärke som fältsjukvårdarna fick plåstra om under torsdagen. Känner verkligen att turen är på min sida!

Torsdag:
Upp som vanligt 05:45 för att riva tältet och bege oss till annan plats. Hörde redan inifrån tältet hur regnet vräkte ner utanför, så det var bara att rusa ut och på med regnställ. Idag var det äntligen dags för att kasta vår första skarpa handgranat!
Kändes superspännande tills dess att jag insåg hur himla fel det faktiskt kunde gå. (Typisk mig att överanalysera). När det väl var dags för mig att gå fram till kastbåset var jag ju lagom nervös precis som de flesta andra. All nervositet släppte dock i samma stund som övningsledaren tryckte ner mig på backen och jag kände hur marken skakade av handgranaten jag precis kastat. ”Vilken jävla smäll” som Harry i Jönssonligan skulle ha sagt!

Fredag:
Idag var det dags att gå upp redan 05:30. Kände mig lagom seg efter att ha haft 2 eldpostpass under natten. Idag var det dags för SERE-A dygnet (Survival, evasion, resistance, extraction). Som tur var lyste solen på klarblå himmel vilket förhöjde stämningen avsevärt. På förmiddagen lärde vi oss grunderna i hur man överlever ensam i skogen. Alltså hur du gör upp eld, renar vatten och bygger nödbivack. Riktigt nyttigt att lära sig! Efter lunch ställde vi upp redo för avmarsch och en efter en släpptes vi av längs med grusvägen in i skogen med ordern ”överlev”. Jag hade vetat hela dagen att vi inte skulle sova i tält, men att vi skulle sova helt själva hade jag inte riktigt räknat med.
Gjorde däremot det bästa av situationen och började bygga på min nödbivack jag skulle spendera natten i. När jag var färdig satte jag mig under en gran med konservmaten vi blivit tilldelade och beskådade mitt mästerverk bestående av eldstad, reflektor och den lilla granhyddan. När klockan slagit 19:45 hade mörkret lagt sig och jag hade fått igång en riktigt bra brasa. Passade på att torka lite strumpor samtidigt som jag satt och myste i värmen. Någonstans i skogen hördes hostningar och grenar som knäcktes av de andra som placerats ut i närheten. Insikten slog mig där jag satt om hur himla ballt det var att få vara med om.
Somnade redan vid 20-tiden, men vaknade någon timma senare av att elden slocknat och det var SVINKALLT. Inte lika ballt längre insåg jag. Sovsäckarna hade vi fått lämna in eftersom vi klantat till oss tidigare under dagen och inte rättade in våra saker korrekt på stridspackningarna. Det fick vi minsann sota för! Lärdommar till AGU:n blir iallafall att inte låta elden slockna. Det är en sak som är säker! 😀

Lördag:
Jag gick upp vid soluppgången på lördagsmorgonen, pigg som tusan till min förvåning. Det var riktigt gött att få träffa och prata med de andra igen. Trots att det var ganska skönt att ha lite ensamtid blev det aningen ensamt tillslut när man har blivit van vid att leva så nära inpå varandra.
Efter att transporten fört oss hem till garnisonsområdet igen väntade en hel eftermiddag med vård av all materiell vi använt under fältveckan. Superkul.. 😉
Bästa känslan på länge kom när jag äntligen fick komma tillbaka till logementet och ta en lååång dusch. Och där var fältvanevecka 2 genomförd!

Personlig blogg

Hur är det att genomföra GMU? Hur ser dagarna ut? Följ mig genom mina 3 månader under den grundläggande militära utbildningen vid Trängregementet i Skövde!

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *