Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Sop & blås-utbildning

r3

Under vecka 17 genomförde plutonen en sop & blås-utbildning på Uppsala flygplats.

Eleverna var till största delen värnpliktiga rekryter från F17, Blekinge flygflottilj tillsammans med några anställda från F21, Norrbottens flygflottilj.
För de värnpliktiga eleverna var sop & blås-utbildningen en del av befattningsutbildningen mot att bli fälthållningssoldat.

Eleverna har fått utbildning på Flygvapnets för närvarande två olika sop- & blåsmaskiner:

  • Norska Øveraasen RS200
  • Brittiska Danline

Under utbildningen fick eleverna lära sig allt från tekniken bakom maskinerna, till hur man arbetar och rent taktiskt nyttjar dessa på en flygplats.

Utbildningen varade under 7 dagar på Uppsala flygplats och ”krockade” lite med den pågående uppvisningsträningen för JAS 39 Gripen. Trots en relativt stor flygplats så blir den ändå för liten när 11 sop- & blåsmaskiner ska dela flygplats med ständigt startande och landande stridsflygplan.

Samtliga elever blev godkänd och kan tillägga sop- & blåsmaskinen till sitt förarbevis.

För mer dagsfärska inlägg – följ oss på instagram: @R3uppsala

Personlig blogg

R3 står för: Räddning, Röjning och Reparation.
Ett förband - många förmågor!


Vår huvuduppgift på Uppsala-Ärna flygplats är att bedriva flygplatsräddningstjänst samt flygfälthållningstjänst.

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekunders beredskap på flygplatsen.
Flygfälthållningen ansvarar för att landningsbanorna är fri från snö, is och annat som kan förhindra flygplanen från att landa eller starta på ett säkert sätt.

Vi ska kunna verka både nationellt och internationellt.

Läs mer om plutonen och dess enheter under flikarna ovan.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *