Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Fem dagar i Blekinge

Informatör Militära Orienteringsskyttesektionen

Fästingar, solsken, stukade fötter, taggiga slanor, stenmurar, Swedish League, vildmark och middag klockan fyra var några av ingredienserna på Orienteringssektionens elitläger. Orienteringsskyttesektionen var inte sen på att få hänga med, och några orienteringsskyttar fick chansen att träna i spännande terräng i Blekinge. Detta är en kort lägerrapport från dessa dagar på F17.

Dag 1, lördag.

Det hemska dåd som skedde i Stockholm på fredagskvällen gjorde det svårt för ett antal deltagare att ta sig till Blekinge, men på lördagen stod samtliga tänkta deltagare på plats på startlinjen till Swedish Leagues publiktävling Vårracet (deltagande skedde också i Swedish Leagues elitklass, men inte för orienteringsskyttarnas räkning). Denna tävling användes som kval för ett eventuellt deltagande i WMOC, militära VM i orientering som kommer att gå av stapeln i juni i södra Finland. Samtliga löpare uppskattade solen, terrängen och utmaningen som blev bland murar och hällar. På eftermiddagen hann orienteringsskyttarna med ett pass på en lokal 50-metersbana i närheten av F17.

Dag 2, söndag.

Denna dag bjöd på molnighet och kyla, vantar och mössor var på under tiden på TC men senare kom solen fram och värmde upp de löpare som var ute på Vårracets långdistans. Precis som dagen innan var det en utmanande terräng som gav möjlighet till intressanta vägval och mycket klättrande över murar och forcerande genom snårig terräng. Denna dag bjöd också på stukade fötter, trasiga muskler och en och annan fästing. Och när orienteringen var klar – ja, då bjöd eftermiddagen på skytte. På kvällen byttes ett antal deltagare, vissa behövde jobba, medan andra kom till det stundande lägret.

Dag 3, måndag.

Teknikbana under läger. Bild: Björn Borg.

Punktorientering. Bild: Björn Borg.

Under måndagen hedrades den tysta minut som utlystes nationellt. Innan denna hann samtliga deltagare på plats med en runda punktorientering och efteråt blev det en teknikträning. Båda passen var utmanande på sina egna sätt. På punktorienteringen visade det sig att man måste ha bra kontakt med omgivningen och kartan även när kalhygget gör att man helst vill titta på fötterna. Teknikträningen gav en del aha-upplevelser gällande hur man tänker när man tittar på kartan. På kvällen genomfördes analys av helgens tävlingar med hjälp av livelox. För mer information om livelox se www.livelox.com. Många bra vägval och många intressanta bommar fick man då svart på vitt.

 

Dag 4, tisdag.

Tisdagen inleddes med en bana som samtliga hade fått ut kvällen innan, med syftet att försöka gå på den plan som man hade haft tid att lägga upp. Alla planer höll inte fullt ut, men samtliga löpare kämpande på förbi både taggtråd och lera. På eftermiddagen blev det tid för fika, jobb, plugg och självklart skytte för orienteringsskyttarna då nästa pass krävde mörker för att kunna genomföras. På kvällen gick samtliga ut i skogen med pannlampan på för att träna nattorientering. Detta pass resulterade bland annat i slocknade lampor, blöta träskpasseringar, en stukad fot och självklart många bra vägval. Kvällsfikat intogs sent men med desto större glädje.

Dag 5, onsdag.

Den avslutande dagen innehöll ett pass i riktig ”vildmark”, bland sankmarker, branter, stenblock, bokskog, tallskog och hällar. Regnet hängde i luften men hade som tur var ett kort uppehåll just under själva träningspasset. Kroppen kändes tung för de flesta, men det konstaterades att terrängen inte bara var bra träning inför ett eventuellt deltagande i Finland utan även för kommande 10mila. Efter lunch skingrades deltagarna åt sina respektive håll nöjda med lägret och med bra förutsättningar för sin fortsatta träning.

Orienteringsskyttessektionen vill passa på att tacka de från orienteringssektionen som arrangerade lägret för ett mycket bra läger och ser fram emot kommande utmaningar.

Nästa tävling för orienteringsskyttarna blir den internationella tävling i Finland som går av stapeln helgen vecka 18.

Är du intresserad av att jobba i Försvarsmakten och få möjlighet att delta på de orienteringsaktiviteter som finns? Se mer på forsvarsmakten.se

Personlig blogg

I denna blogg möter du orienteringsskyttar anställda i Försvarsmakten, på träning, tävling och ibland i vardagen. Välkommen att få inblick i en klassiskt militär sport - som idag är en riktig utmaning för alla!

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *